Maďarská policie zjistila, jak se migranti dostávají do EU. Vybudovali tajnou cestu

Maďarská policie objevila o víkendu na hranicích se Srbskem tunel, který migranti využívali na nelegální přechod hranic. Zabránila tak stovkám migrantům dostat se do EU. Informovala o tom v pondělí srbská stanice RTS a agentura HINA.

Policie ve spolupráci s armádou našla 24 metrů dlouhý tunel nedaleko lázeňského města Mórahalom. Tunel podle médií migrantům pravděpodobně sloužil na ilegální přechod hranic a následnou cestu do západní Evropy. Jde o třetí podobnou cestu, kterou se letos podařilo objevit.

Příslušníci maďarské policie také zadrželi 54 lidí, kteří se pokoušeli přeskočit přes plot nebo v něm udělat díru. V pohraniční oblasti našla dalších 258 migrantů bez dokladů. Většinu z nich tvořily Syřané, ale byli mezi nimi i Iráčané, Íránci, Afghánci a Palestinci.

Maďarsko od konce května zaznamenalo výrazný nárůst v počtu migrantů, kteří se chtějí do země dostat nelegálně. Jen minulý týden evidovalo téměř 900 takových případů.

Maďarští představitelé podle RTS už vícekrát zdůraznili, že země plot z hranic neodstraní, ale naopak zvýší obranu Schengenského prostoru, aby tak migrantům zabránila nelegální vstoupit do EU.

Země Evropské unie se mezitím šikují k novému střetu o případné povinné přerozdělování uprchlíků. Evropská komise se totiž v příštích týdnech chystá předložit svůj návrh nové podoby unijní migrační a azylové strategie.

Členské země bloku se proto už nyní na Brusel obracejí s vlastními nápady, jak odlehčit přetíženým státům na jihu Evropy. Zatímco tyto státy by rády oprášily systém povinných kvót, kterými EU zkoušela jednorázově vyřešit kritickou situaci před pěti lety, skupina zemí ze střední a východní Evropy takovou možnost dál odmítá.

EU se marně snaží o reformu azylového systému od krize před pěti lety, kdy do jihoevropských zemí proudily desetitisíce žadatelů o azyl. Unijní státy tehdy odsouhlasily jednorázový program přerozdělování podle kvót s cílem odlehčit přetíženému Řecku a Itálii. Česko, Polsko a Maďarsko se tehdy k systému odmítly připojit s odkazem na bezpečnostní rizika, čímž podle dubnového verdiktu soudu EU porušily své povinnosti.

Do konce programu v září 2017 byla přerozdělena necelá pětina z původně zamýšlených 160.000 lidí. Své kvóty zcela splnilo pouze pět unijních států, další přijaly jen část určených běženců.

zdroj: eurozpravy.cz

Přejít nahoru