Je to hoax. Tvrdí TASR o potravinovej pomoci Rómom zo Žehry

„Na slovenskom internete sa objavilo viacero článkov o tom, že Rómovia mali dostať 2,3 tony potravinovej pomoci od štátu zadarmo. To však nie je pravda. Potravinová pomoc pochádzala od súkromných spoločností či predajcov, ktorí ju poskytli bezodplatne po výzve splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity,“ vysvetľuje TASR.

V priebehu mesiacov apríl a máj malo zostať v domácej karanténe okolo 6000 ľudí v obciach Krompachy, Bystrany a Žehra po tom, ako sa v rómskych komunitách v týchto obciach objavili ložiská ochorenia COVID-19. Počas dlhej doby v karanténe bola Rómom poskytnutá aj bezodplatná potravinová pomoc, ale nie z peňazí štátu.

Nepravdivé tvrdenie o tom, že Rómovia dostali potravinovú pomoc od Slovenskej republiky zadarmo, publikovala 4. mája 2020 stránka Magazin1.sk. Tá v krátkom článku mala uviesť, že kým Slováci prichádzajúci na Slovensko zo zahraničia museli za povinné umiestnenie v karanténnych centrách štátu zaplatiť 13 eur za deň, Rómovia v karanténe si za potraviny platiť nemusia. V príspevku sa ďalej písalo, že v Žehre dostali od úradu rómskeho splnomocnenca osadníci 2,3 tony mäsa a iných potravín zadarmo.

Zavádzajúci článok zo stránky Magazin1.sk zdieľalo na Facebooku viac ako 12.000 používateľov. Od slova do slova článok prebrali aj ďalšie weby ako infovojna.sk (3700 zdieľaní) a prehladsprav.sk (274 zdieľaní). Variácia tvrdenia sa objavila aj na stránke funmagazin.sk. Články boli zdieľané desiatkami facebookových stránok a skupín ako napríklad KOTLEBOVCI – Ľudová strana Naše Slovensko (Oficiálna skupina), Volím Harabina, ZA SUVERENITU SLOVENSKA, PROTI základniam NATO či v skupine Zastavme teroristov z Bruselu!. Celkovo podľa zistení AFP zdieľalo nepravdivé tvrdenie o potravinovej pomoci pre Rómov zo štátnych peňazí najmenej 29.000 používateľov Facebooku. Štatistiku agentúra získala pomocou nástroja Crowdtangle.

Na priebežnú úhradu výdavkov v súvislosti so zabezpečením karanténnych opatrení v obci Žehra v okrese Spišská Nová Ves počas pandémie nového koronavírusu by mala vláda uvoľniť 101 060,52 eura. „Priebežné výdavky (vynaložené a plánované) v sume 101 060,52 eura súvisia s plnením opatrení Úradu verejného zdravotníctva SR, opatrení civilnej ochrany obyvateľstva pri riešení krízovej situácie počas ochorenia COVID-19 a izolácie marginalizovaných rómskych komunít,“ ozrejmil rezort vnútra.

(SCa)

Přejít nahoru