Na slovenské škole ve Vrútkach útočil ozbrojený muž. Zanechal jednu oběť a několik zraněných

Spojená škola sídlící na ulici M. R. Štefánika ve Vrútkách byla místem tragedie. Mužem, který útočil je 22-letý obyvatel z Martina, který by měl být bývalým studentem školy a také zásobovačem automatů na občerstvení. Útok se odehrál na škole, která spojuje mateřskou školu, základní školu a gymnazium.

Podle svědků policie útočníka honila o ulicu nebo dvě od školy dále a pak bylo slyšet výstřely. Zranění mají být také dva policisté, které trafili odražené náboje v průbéhu střelby policie do dolních končetin. Zraněná je jedna z učitelek, která má bodné rány na hrudníku a v břiše. Zraněné jsou též dvě děti, chlapec a děvče, jedno z nich má taktéž bodné rany v hrudníku a břiše a druhé má řezné rány na krku. Podle policie je zraněný také školník. Útočník podle všeho útočil nožem.

Při útoku dobodaný zástupce školy zemřel, ostatní zranění už jsou na ošetření v martinské nemocnici. Vůči útočníkovi použili policisté zbraň a následně byl zastřelen. 

Motiv konání útočníka, který údajně nikdy nebyl problémový, jsou údajně nezhody. Naopak, podle Milana Lučanského jde o problémového a psychicky chorého člověka. Do prostoru školy se útočník dostal tak, že rozbil sklenenou výplň dveří. Na chodbě školy se setkal se školníkem, který se ho snažil zastavit. Podle policejního ředitele Lučanského se útočník nejdřív setkal se zástupcem ředitelky, kterého zranil. Ten v nemocnici svím zraněním podlehl. Útočník se ale následně dostal do první třídy, kde podle prvotních informací těžko zranil učitelku a také dvě děti. Následně se útočník dal na útěk. Páchatel byl počas útěku pronásledován zraněným školníkem. Počas útěku školník kontaktoval policii a ta pachatele pronásledovala s cílem zadržet jej, ale ten se aktivně bránil nožem.

Stav dvou zraněných si vyžádal operaci a zraněná učitelka musela být operována opakovaně. Podle slovenského ministra zdravotnictva Mareka Krajčího není zdravotní stav zraněných kritický. Podle ředitele martinské nemocnice jsou zranění, které způsobil útočník, závažná a jejich stav je už stabilizován.

Primátor Vrútok Branislav Zacharides potvrdil, že škola bude zítra až do odvolání zavřená, je vyhlášené ředitelské volno a až později se rozhodne, jak dlouho bude trvat.

(SCa, foto: Polícia SR)

Přejít nahoru