O osude 337 zamestnancov rozhodli ich kolegovia. Odmietli sa vzdať svojich 13. a 14. platov, tak ich radšej nechajú vyhodiť

Nemecká firma pôsobiaca na Slovensku sa rozhodla, po hlasovaní zamestnancov, prepustiť z bánovskej a trenčianskej pobočky pôvodne avizovaný počet zamestnancov. Zamestnanci dostali na výber: buď sa im zníži mzda o 13. a 14. plat alebo vyše 300 zamestnancov príde o prácu. Pracovníci si v tajnom hlasovaní zvolili druhú možnosť. Na tajnom hlasovaní sa zúčastnilo až 61 percent pracovníkov z pobočiek v Bánovciach nad Bebravou a Trenčíne, spolu odovzdali 1152 hlasov. Za záchranu pracovných miest ohrozených hromadným prepúšťaním a v tej nadväznosti súhlas s 13. a 14. mzdou vo výške spolu 400 eur v hrubom pre každého zamestnanca hlasovalo iba 10,24 percenta pracovníkov. Za zachovanie 13. a 14. mzdy v pôvodnej forme s tým, že hromadné prepúšťanie bude firma realizovať v plnej miere, sa vyjadrilo až 89,41 percenta ľudí.

No i tak ešte nič nie je isté. Zamestnávateľ totiž deklaroval, že v prípade plánovaného poklesu na trhu svoj záväzok dodrží ale s tým, že pokiaľ nastanú nejaké nepredvídateľné a ešte väčšie turbulencie na trhu, tak bude musieť na to reagovať aj optimalizáciou počtu zamestnancov.

Producent svietidiel avizoval, že od júla plánuje prepustiť z asi 1900 zamestnancov 337 pracovníkov, v prevádzke v Bánovciach nad Bebravou má prísť o prácu 247 ľudí, 90 z prevádzky v Trenčíne. Hromadné prepúšťanie odôvodnila firma „obrovským poklesom dopytu spôsobeným pandémiou ochorenia COVID-19 a už existujúcou medzerou vo využívaní kapacít v niektorých slovenských závodoch“.

(SCa, il.foto: archív)

Přejít nahoru