Šok: Paleontologové objevili obřího krokodýla, který chodil po dvou nohách

Nová studie zveřejněná 11. června ve vědeckých zprávách oznámila překvapivý objev hojných, dobře zachovaných 110 až 120 milionů let starých stop, které patřili velkému bipedálnímu předku moderních krokodýlů z jižní křídy Jinju v Korei. Tým sledovatelů paleontologů, kteří objev učinili, zahrnuje vědce z Koreje, Austrálie a profesorky University of Colorado Denver, Martini Lockleyové.

“Šokovalo nás, když jsme se dozvěděli, že koleje představují bipedální zvířata dlouhá 3 až 4 metry,” řekl vedoucí týmu profesor Kyung Soo Kim z národní univerzity v Chinju. Informuje portál Scitechdaily.

Tým pojmenoval 18-24 cm dlouhé stopy Batrachopus grandis, přičemž zdůraznil velkou velikost ve srovnání s mnohem staršími a menšími 2-3 cm dlouhými stopami typu Batrachopus, které se běžně vyskytují v Severní Americe.

“Nikdo neočekával takové velké bipedální krokusy,” řekla Martina Lockleyová, profesorka z University of Colorado, která studuje fosilní stopy v Koreji 30 let. “Jinjuská formace je tak bohatá na stopy; můžeme přečíst celou ekologii. “

Přejít nahoru