Řecká vláda v posledních měsících tajně vyloučila z evropských hranic více než 1 000 uprchlíků. “Bylo to velmi nelidské,” řekla Najma al-Khatib, 50letá syrská učitelka

Podle analýzy důkazů provedených The New York Times od března nezávislí řeckí úředníci vyloučili na moře nejméně 1 072 žadatelů o azyl. Tyhle informace jsou od tří nezávislých strážců, dvou akademických vědců a turecké pobřežní stráže. The Times vyslechli pozůstalé a zkontrolovali fotografické nebo video důkazy ze všech 31 případech.

“Bylo to velmi nelidské,” řekla Najma al-Khatib, 50letá syrská učitelka, která říká, že ji maskovaní řeckí úředníci vzali a 22 dalších, včetně dvou dětí, z detenčního centra na ostrově Rhodos. 26. července je opustili a nechali v záchranném člunu, než byly zachráněny tureckou pobřežní stráží.

“Opustila jsem Sýrii kvůli strachu z bombardování – ale když se to stalo, přála jsem si, abych zemřela pod bombou,” řekla pro The Times.

Řecká vláda popřela jakoukoli nezákonnost.

“Řecké orgány se nezabývají tajnými činnostmi,” řekl mluvčí vlády Stelios Petsas. „Řecko má prokazatelné výsledky, pokud jde o dodržování mezinárodního práva, úmluv a protokolů. To zahrnuje zacházení s uprchlíky a migranty. “

Přejít nahoru