Itálie nechce žádné nelegální přistěhovalce, říká ministr zahraničí v Tunisku

Po setkání s tuniským prezidentem Kaisem Saiedem nejvyšší italský diplomat řekl, že Řím je „připraven poskytnout Tunisku veškerou nezbytnou pomoc“ v boji proti nedovolenému přistěhovalectví.

Zdůraznil však, že „není pochyb o tom, že v Itálii odejdou ti, kteří přicházejí nelegálně,“ podle prohlášení tuniského předsednictví. Píše portál DailyMail.

Itálie se v posledních měsících snaží vypořádat s denním příchodem stovek migrantů na své jižní pobřeží, což je úkol komplikovaný bezpečnostními opatřeními uloženými probíhající kronavírusovou krizí.

Tunisko mezitím bojuje s vysokou nezaměstnaností a politickou nestabilitou a tlačí více takzvaných ekonomických migrantů, aby přešli do Itálie.

Příjezdy migrantů do Itálie za poslední rok vzrostly o téměř 150 procent, přičemž většina přichází lodí z Tuniska, uvedlo italské ministerstvo vnitra v sobotu.

Italská ministryně vnitra Luciana Lamorgese se připojila k Di Maio spolu s evropskou komisařkou pro rozšíření Oliverem Varhelyim a evropskou komisařkou pro vnitřní záležitosti Ylvou Johanssonovou.

Jednání mezi Itálií a Tuniskem bude i nadále „hledat vzorce pro dvoustrannou spolupráci“, uvedl italský ministr zahraničí podle tuniského předsednictví.

Přejít nahoru