Proč v Turecku rostou zločiny z nenávisti vůči syrským uprchlíkům?

Historicky se díky zeměpisné poloze Turecka, jako křižovatce mezi Evropou a Asií, stává primární přijímací a tranzitní zemí pro mnoho uprchlíků. Ačkoli syrští uprchlíci žijí v Turecku od začátku sýrského konfliktu, s jejich začleněním do turecké společnosti dnes stále existuje hlavní problém. Píše portál Ahvalnews.

Většina Turků obviňuje syrské uprchlíky ze socioekonomických problémů země. Výzkum provedený Emre Erdoğanem a Pınarem Uyanem Semercim v roce 2018 zjistil, že 71,4 procenta respondentů se domnívalo, že Syřané berou lidem v Turecku práci. Jejich zjištění také ukázala, že 67,4 procent z nich souhlasí s tím, že Syřané zvyšují míru kriminality; Statistiky generálního ředitelství pro řízení migrace (DGMM), zveřejněné měsíce po studii, však ukázaly, že nejen že byl podíl Syřanů spáchajících trestný čin v Turecku nízký, ale ve skutečnosti klesl mezi lety 2017 a 2018 na 1,46 procent z 1,53 procenta. Pokud je tomu tak, proč většina lidí předpokládá, že uprchlíci jsou příčinou sociálně-ekonomických trápení Turecka?

Existuje mnoho studií, které vysvětlují, jak masmédia a politici utvářejí veřejné mínění proti uprchlíkům. Abychom lépe porozuměli nenávistným projevům a zločinu proti syrským uprchlíkům, je třeba si prohlédnout výzkum politických vyprávění a masmédiové pokrytí skupiny.

V roce 2018 nadace Hranta Dinka uvedla syrské uprchlíky jako jednu ze tří nejvýznamnějších demografických skupin, na které se v tureckých médiích zaměřují projevy nenávisti. Výzkumné centrum pro azyl a migraci (IGAM) dále zveřejnilo zprávu o zpravodajství tureckých médií o uprchlících v období od června 2017 do listopadu 2018: jeho zjištění ukázala, že v souvislosti s uprchlíky bylo 17 814 zpravodajských článků, z nichž většina byla spojena s uprchlíky s násilím a zločinem . Na základě těchto studií je tedy možné říci, že většina hromadných sdělovacích prostředků vykreslila uprchlíky v negativním světle, což mohlo utvářet veřejné mínění proti nim.

Další důležitou proměnnou, kterou je třeba vzít v úvahu při negativním vnímání uprchlíků Tureckem, jsou politici této země. Někteří pravicoví politici často obviňují uprchlíky z přetrvávajících sociálně-ekonomických problémů národa a také z vysoké míry nezaměstnanosti.

Například Ümit Özdağ, zástupce Istanbulu za středopravou opoziční Dobrou stranu, v dubnu 2019 uvedl, že v turecké pracovní síle byl 1 milion Syřanů, zatímco šest milionů Turků bylo nezaměstnaných, a Syřanům vytýkal protesty spojené s prací. . Proti tomu, co syrští uprchlíci protestovali, bylo nespravedlivé zacházení ze strany jejich zaměstnavatelů: ve srovnání s místními pracovními kolegy dostávali méně peněz a pouze protestovali proti této diskriminaci.

Je známo, že syrští uprchlíci jsou na tureckém trhu práce zranitelní kvůli nedostatku právních předpisů. Většinou pracují na pracovních silách v nejistém pracovním prostředí bez jakýchkoli zaměstnaneckých práv. Vědci tvrdí, že je zapotřebí nové regulace, aby se zabránilo dalšímu vykořisťování pracovní síly; podle mentality pravicových politiků však Syřané nemají žádné lidské právo protestovat proti vykořisťování práce – musí pracovat jako otrok.

Demografická situace syrských uprchlíků v Turecku se stala obětí trestných činů z nenávisti v důsledku jejich zobrazování v masmédiích a proti uprchlické rétorice politiků.

V Turecku došlo k nárůstu nenávistných projevů a zločinů proti syrským uprchlíkům, kteří byli nedávno pravidelně vystavováni fyzickým a psychickým útokům. V Turecku bylo zavražděno šest syrských uprchlíků – tři z nich byli mladší 18 let – v rozpětí méně než měsíc letos, od 15. července do 23. srpna.

Přejít nahoru