Společné příběhy Eritrejců v Itálii a Nizozemsku. Migrant Johannes: “Nikde se zde necítím jako doma.”

Snaha najít nový domov – nejen bezpečné místo, ale také základnu pro uplatňování svobody a pozitivní myšlení o budoucnosti – je klíčovou ingrediencí v historii života eritrejských uprchlíků, se kterou jsme se setkali v Itálii a Nizozemsku. Aspirace zde odkazuje na individuální a kolektivní schopnost představit si možné alternativy k současnému životu. Tato kapacita je klíčovým zdrojem pro Eritrejce, kteří riskují, že všechno změní jejich životy. Jakkoli chtějí najít stabilní místo pro sebe a své rodiny, neustále bojují s nejistotou a izolací. Píše portál Opendemocracy.

“Život je jako semafor: někdy je zelený, když máte práci, ale může náhle zčervenat,” řekl 37letý Kibron. V Itálii žije více než osm let v dřepu na okraji Říma a nedávno přišel o sezónní práci. “Možná může být znovu zelená, ale pak bude červená a znovu a znovu”. Pro Eritrejce v Itálii je to trefná metafora nepředvídatelnosti každodenního života. Špatná nebo chybějící politika začleňování nově příchozích vedla k rozsáhlé ekonomické nejistotě mezi uprchlíky. Často jsou odsouzeni k nedostatečně placeným, nepravidelným a nekvalifikovaným pracovním místům a čelí chronické rezidenční nestabilitě. V důsledku toho mnoho Eritrejců prožívá sociální marginalitu a cítí se bez kontroly nad svým životem, a to i po letech strávených v zemi.

Nejistá pracovní místa a špatné bydlení však nejsou samy o sobě, aby zabránily Eritrejcům v tom, aby se v Evropě cítili jako doma. V Nizozemsku uprchlíci většinou bojují se sociální izolací a pocity bezmocnosti. Ačkoli existuje několik institucionálních programů a v závislosti na oblasti iniciativy místních organizací na podporu inkluze, mnoho uprchlíků, se kterými jsme mluvili, těžko zahájilo nový život. “Nikde se zde necítím jako doma,” řekl Yohannes, který ve věku 39 let žije v provinčním městě, kde jsou Eritrejci absolutní novinkou. “Zpátky v Eritreji není dům tím, co máme na mysli doma.” Naše sousedství je místo toho to, čemu říkáme domov … přátelé, lidé, země. “ Není tam z vlastní vůle. Ve snaze snížit koncentraci konkrétních etnických skupin ve větších městech, jako je Amsterdam a Rotterdam, nizozemské politiky přijímání azylu přesunuly lidi do malých měst a polo venkovských oblastí. Přitom zanedbali význam komunitních vazeb pro blaho nově příchozích a jejich dlouhodobou integraci.

“Potkal jsem tolik 50 až 60 letých mužů, kteří šli do armády, když jim bylo sedmnáct, a poté nebyli nikdy propuštěni. Život se pro ně zastavil … Nechtěl jsem, aby to bylo stejné i pro mě. “

– Jakoubbe

Tyto potíže, tento neustálý pocit nedosažení úspěchu, přicházejí na konci dlouhé řady překážek, které poznamenaly minulost uprchlíků. Jako většina mladých mužů v Eritreji viděli Yohannes a Kibron před sebou roky vojenské služby, násilí a chudoby. Představa, že jinde je možný lepší život, je motivovala k odchodu, přesto to nebylo snadné. Byli několikrát uvězněni za pokus o útěk ze země. Yohannes byl ve vězení a z vězení více než čtyřikrát, než se mu podařilo dosáhnout Súdánu.

Mnoho Eritrejců tráví roky v táborech v Etiopii nebo se schovává před policií, zatímco jsou zaměstnáni na málo placených místech v Súdánu. Poté investují své extrémně omezené zdroje a zdroje svých rodin do potenciálně smrtící cesty přes libyjskou poušť a Středozemní moře. Jejich snaha najít nový domov, bezpečné a pohodlné útočiště, které jim umožní určitou emoční a materiální stabilitu, řídí jejich akce po celé této cestě. “Protože jsem byl teenager, snil jsem o odchodu,” řekl Yakoub, kterému je 26 let. “Potkal jsem tolik 50 až 60 letých mužů, kteří šli do armády, když jim bylo sedmnáct, a poté nebyli nikdy propuštěni.” Život se pro ně zastavil … Nechtěl jsem, aby to pro mě bylo stejné “.

Aspirace mohou někdy vést migranty k extrémně nebezpečným okolnostem. Čím silnější je snaha změnit život, tím vyšší úroveň zranitelnosti je člověk ochoten tolerovat. Vysoký počet Eritrejců uvězněných v nelidských podmínkách v Libyi, kteří čelí každodennímu zneužívání a mučení, je důkazem hnací síly aspirace. Protiintuitivní převrácení je však to, jak tvrdě se může přistání cítit, jakmile se dostane tam, kam jde. Po všech rizicích přijatých při hledání imaginární budoucnosti se uprchlíci po svém příjezdu často ohlížejí zpět na své trajektorie jako kumulace ztrát. Ztráty rodin, ztráta toho, co jim bylo známé, ztráta peněz a nenalezení nového domova. Jako jeden Eritrejec, s nímž jsme mluvili, řekl: „Necítím se tu jako doma … Nemám práci, chci něco dosáhnout, ale nedokážu to … pokud nemám v sobě naději a štěstí Nemám domov. “

“Potřebujeme místo, kde bychom se mohli podělit o své zkušenosti, cítit se v bezpečí a také si vyměnit nápady, jak zde zacházet s našimi novými životy.”

– Aarone

Přejít nahoru