Kazachstán hledá elixír mládí

Egyptská královna byla proslulá tím, že o svůj zevnějšek s oblibou pečovala. Koupala se údajně v mléce oslic, aby si zachovala věčnou krásu a aby se na ní nepodepisovaly projevy stárnutí. Autokratický kazašský prezident Nursultan Nazarbajev na to šel od lesa – požádal o pomoc vědce již v roce 2010. V té době 70letý prezident vládl své zemi už 19 let a měl v úmyslu zůstat u moci až do roku 2020. Jenže k tomu si potřebuje zachovat fyzickou i duševní sílu. Kde ji vzít?

Nazarbajev proto inicioval založení nového institutu v hlavním městě Astaně, který by se měl zabývat „omlazováním organismu“ a lidským genomem, produkcí lidské tkáně a založením medicínského centra na genetické bázi.

Při svém setkání se studenty mimo jiné řekl: „Co se lékařské vědy budoucnosti týče, lidé mého věku doufají, že se jí dožijí.“ Tehdy prohlásil, že by chtěl ve funkci zůstat do roku 2020, ale že by k tomu potřeboval „elixír mládí“. O pomoc proto požádal vědce. V Kazachstánu, bohatém na přírodní zdroje, by investice do takového projektu neměly hrát roli.

zdroj: procproto.cz a The Guardian

Přejít nahoru