Otrasy ničivého zemetrasenia v Chorvátsku bolo údajne cítiť až v Bratislave

Zem sa opätovne prebudila k životu a dala o sebe vedieť. Mimoriadne silné zemetrasenie s lokálnou magnitúdou 6,3 sa dnes o 12:19 nášho času vyskytlo 46 kilometrov juhozápadne od Záhrebu v Chorvátsku. Otrasy boli ale natoľko silné, že ich pocítili v širokom okolí po celej Európe. Ako uviedol portál imeteo.sk, zo získaných hlásení sa otrasy dali cítiť v Bratislave. A nielen tam.

“Zemetrasenie bolo veľmi plytké a jeho hĺbka bola približne v troch kilometroch. Podľa sily otrasov môžeme hovoriť o najsilnejšom zemetrasení za posledné desaťročia. Zemetrasenie bolo výrazne citeľné aj na Slovensku. Zaznamenali ho naši čitatelia v Bratislavskom kraji, ale citeľné bolo dokonca aj v okrese Levice”, uviedol portál imeteo.sk.

Otrasy bolo cítiť aj priamo v Leviciach. “Približne v tom čase som bol na testoch na Covid-19 a akýsi pohyb zeme sme všetci zúčastnení pocítili. Len sme nevedeli, že ide o otrasy pôdy z Chorvátska. Kolega sa nachádza v asi 50 km vzdialených Šahách a spomínal mi, že niečo ako záchvev pôdy zaznamenal v približne uvedenom čase,” uviedol náš redaktor. Ako dodal, má informáciu priamo z Bratislavy, kde otrasy zeme hlásia obyvatelia viacerých mestských častí ako Dúbravka, Karlova Ves, Ružinov, Rača či Petržalka. Otrasy zeme boli zaznamenané aj v Trnave, Šamoríne a v Nitre. “Telefonovala som s kolegom sanitkárom, ktorý bral pacientov do Komárna. On ale žiadny záchvev pôdy nezaznamenal,” dodala pre ceskoaktualne.cz dispečerka NsP v Leviciach.

Mohutné otrasy zaznamenala aj sieť seizmologických staníc na Slovensku. Otrasy boli zaznamenané v Kečove, v Šrobárovej, v Kolonickom sedle aj v Liptovskej Anne. Podľa najnovších informácii si zemetrasenie vyžiadalo najmenej jednu obeť. Neoficiálne informácie hovoria o jednom malom dieťati, ktoré malo zahynúť v spadnutých troskách.

(SCa)

Přejít nahoru