Tato fotografie NASA s havarovaným „létajícím talířem“ má za sebou skutečně úžasný příběh

Jeden z příspěvků NASA na webu Astronomy Picture of the Day je ikonickou připomínkou neštěstí v naší historii vesmírné plavby.

„Létající talíř z vesmíru nouzově přistál v poušti Utahu poté, co byl sledován radarem a pronásledován vrtulníky,“ uvádí se v popisu fotografie zveřejněném v listopadu 2018, ačkoli NASA zde nenaznačuje návštěvu mimozemšťana. Píše portál ScienceAlert.

Narazená mísa, napůl pohřbená v pouštním písku, byla ve skutečnosti návratovou kapslí kosmické lodi Genesis. A nemělo se to dotýkat tak brutálně.

Mise Genesis, která byla zahájena 8. srpna 2001, byla ambiciózní snahou vesmírné agentury vyslat kosmickou loď do slunečního větru naší domovské hvězdy, shromáždit vzorky a vrátit je na Zemi.

Shromažďováním údajů o složení nabitých částic proudících ze sluneční koróny vědci doufali, že přesně určí složení hvězdy a dozví se více o prvcích, které byly kolem, když vznikly planety sluneční soustavy.

Abychom nám přinesli vzorky slunečního větru, bylo plavidlo Genesis vybaveno kapslí se zpětným odběrem vzorků, která obsahovala kanystr materiálů slunečního větru, shromážděných, když plavidlo strávilo dva roky obíháním Lagrangeova bodu 1 – jednoho z míst ve vesmíru, kde gravitace ze Země a Slunce jsou přesně vyvážené.

„Materiály, které jsme použili v kolektorových polích Genesis, musely být fyzicky dostatečně silné, aby mohly být vypuštěny bez rozbití; zadržet vzorek při zahřívání Sluncem během sběru; a být dostatečně čistý, abychom mohli analyzovat prvky slunečního větru po návratu Země , “vysvětlila 3. září 2004 vědecká pracovnice projektu Amy Jurewicz.

O pět dní později tato kapsle se vzorkem a její drahocenná pole narazila do země v Utahu odhadovanou rychlostí 310 km / h (193 mph).

To, co se mělo stát, bylo docela jiné – 127 sekund po opětovném vstupu do atmosféry vybuchla minomet na palubě kapsle, který uvolnil předběžný padák pro zpomalení a stabilizaci sestupu.

Poté se měl nafouknout hlavní padák, který tobolce umožnil mírný sestup do testovacího a cvičného dosahu Utahu.

Po důkladném prozkoumání byla chyba vysledována zpět k sadě senzorů, sotva velikosti kovového konce tužky. Byly instalovány dozadu.

Tato malá zařízení měla detekovat rostoucí síly g, když se kapsle propadla směrem k zemi, a spustit rozmístění padáků.

Jak si dokážete představit, srážka vedla k vážnému poškození, rozbití několika polí a znečištění drahého nákladu uvnitř.

Jakmile byla kapsle se vzorkem načtena z místa jejího zániku, srdce se potápělo, projektový tým se pustil do načtení všeho, co by ještě bylo možné obnovit a studovat.

Přejít nahoru