Španělsko převádí nelegální přistěhovalce z Kanárských ostrovů do kontinentální Evropy

20. listopadu byl španělský ministr vnitra Fernando Grande-Marlaska na oficiální návštěvě Maroka, aby projednal otázku rostoucího počtu nelegálních přechodů z Afriky do španělského souostroví, z nichž mnozí odcházejí z pobřeží kontrolovaných Rabatem v Maroku a Západní Sahaře . Navzdory tomu, že přijímací zařízení jsou na Kanárských ostrovech přeplněná, Grande-Marlaska trvala na tom, aby Španělsko nepřeneslo migranty na španělské pevniny, protože by to hrozilo přeměnou těchto ostrovů v Atlantském oceánu na nový vstupní bod do kontinentální Evropy.

Podle španělských orgánů většina nelegálních přistěhovalců, kteří přijíždějí na malých lodích na Kanárské ostrovy, nemá nárok na azyl a měla by být deportována zpět do své země původu. Píše portál RMX.

Ve stejný den, kdy Grande-Marlaska jednala se svým marockým protějškem, přistálo v Malaze letadlo přepravující desítky takových migrantů. Podle zpráv, které si ten den a krátce poté vyměnili nejvyšší policejní úředníci, nebyl takový přesun nelegálních přistěhovalců z Kanárských ostrovů ničím výjimečným. Od poloviny listopadu dochází podle svědků k pravidelným vykládkám skupin migrantů, většinou mladých a zdravých mužů. Jen mezi 4. a 8. prosincem přistálo na letištích ve Valencii a Alicante až osm letadel přepravujících přibližně 500 nelegálních přistěhovalců. Jiní přistáli také ve městech jako Madrid a Granada.

Přejít nahoru