Prečo len testovanie, lockdown a očkovanie? O nádejnom lieku v boji proti Covidu-19 na Slovensku veľa nepočuť, hoci prináša dobré výsledky už aj v Grécku a Bulharsku

Austrálski vedci objavili úžasný účinok lieku proti Covidu-19 už v apríli 2020. Bezpečný liek, ktorý je na trhu už 40 rokov, podľa štúdii vírus zabíja. Tejto informácie sa najprv prakticky chytili lekári v Bangladéši, ktorí začali liek na pacientoch úspešne aplikovať v kombinácii s antibiotikom doxycyklín.

Bangladéšsky lekársky tím skúmal kombináciu liekov ivermektín a doxycyklín, dvoch bežne používaných liekov na pacientoch s akútnymi príznakmi koronavírusu už v máji 2020.

Dr. Alam, lekár v Bangladéši, uviedol, že často používaný liek  ivermektín v jednej dávke v kombinácii doxycyklínom, bežným antibiotikom, prináša takmer  zázračný výsledok v liečbe pacientov s COVID-19.

„Máme ohromujúce výsledky. Zo 60 pacientov COVID-19 sa všetci zotavili, keď sa aplikovala kombinácia týchto dvoch liekov,“ uviedol profesor Dr. Md Tarek Alam, vedúci oddelenia medicíny v súkromnej nemocnici Bangladéšskej fakultnej nemocnice (BMCH). O liečbe v Bangladéši sme informovali v článku TU.

Liek potom začali úspešne používať aj v susednej Indii. Nakoniec ho začali nasadzovať štandardne aj v Grécku, odkiaľ si ho zasa začali kupovať pacienti z Macedónska, pretože počuli o úspešnej liečbe.

Liek je cenovo veľmi prístupný:  štyri 3 mg tabletky stoja 1200 dinárov (okolo 20 eur). V Indii dokonca stojí 10 kusov 6 mg len 95 indických rupií, čo je v prepočte približne 1 euro. Za štyri 3mg dávky zaplatí teda indický pacient zhruba 20 centov.

V boji proti Covidu-19 je liek veľmi účinný. Ukázalo sa, že  znižuje úmrtnosť, lepšie ako americký liek Remdesivir ktorý je o mnohonásobne drahší. Na porovnanie stojí terapia s liekom Remdesivir 3000 amerických dolárov na osobu a môže sa podávať iba v nemocnici.

Súkromné nákupy macedónskych pacientov rozvírili diskusiu v Macedónsku natoľko, že nakoniec tento liek na liečbu Covidu v krajine povolili.

Ivermektín je vhodný aj na prevenciu choroby. Liek je neoddeliteľnou súčasťou liečby Covid-19 už aj v bulharských nemocniciach, napríklad v Sofii, v klinike Acibadem.

Profesor  Dr. Ivo Petrov pre bulharské médiá uviedol, že pri skorej liečbe umožňuje ivermektín výrazne rýchlejšie ustúpiť od príznakov Covid-19, choroba postupuje pomalšie a intenzívna kyslíková terapia vrátane inkubácie je už menej potrebná.

Sám tiež užíva lieky preventívne, pretože musí každý deň riešiť veľa pacientov s Covidom. Necíti žiadne vedľajšie účinky a doteraz bol vždy Covid negatívny.

Zaujímavé je, že na Slovensku ktoré sa hrdí titulom pionier „dobrovoľného“ plošného testovania sa o tento lacný a bezpečný liek takmer nikto nezaujíma a celá stratégia boja proti covidu sa sústreďuje len na opätovne testovanie, lockdown a očkovanie. Je to na veľkú škodu, pretože táto, aj cenovo veľmi atraktívna, terapia by evidentne mohla výraznej miere znížiť nápor na naše nemocnice, ako aj vo veľkej miere chrániť nemocničný personál.

zdroj: hlavnespravy.sk

Přejít nahoru