Desítky migrantů našli mrtvých ve vraku poblíž Kanárských ostrovů a Libye. OSN je hluboce znepokojena

Španělské úřady našly v blízkosti Kanárských ostrovů loď s deseti mrtvými migranty na palubě, zatímco dalších 45 mrtvých zahynulo při vraku na libyjském pobřeží.

Letadlo spatřilo první plavidlo, zatímco hledalo chybějící loď, která opustila Mauritánii 15. srpna s asi 40 lidmi na palubě a věřilo se, že míří na španělské ostrovy mimo severozápadní Afriku. Píše portál News Sky.

Cesta ze západní Afriky na Kanárské ostrovy stále více přitahovala migranty, kteří se chtějí dostat do Evropy, aniž by překročili Středozemní moře, kde úřady zakazovaly lodě.

45 migrantů – převážně z afrických zemí – bylo nalezeno mrtvých ve ztroskotání lodi u pobřeží Libye.

OSN uvedla, že je „hluboce znepokojena“ a kritizovala „prudké snížení“ úsilí evropských zemí reagovat na tísňová volání a provádět pátrací a záchranné operace.

„Vyzýváme státy, aby na tyto incidenty rychle reagovaly a systematicky zajišťovaly předvídatelný přístav bezpečnosti pro lidi zachráněné na moři,“ uvedla agentura OSN pro uprchlíky ve společném prohlášení s Mezinárodní organizací pro migraci. „Zpoždění zaznamenaná v posledních měsících a neschopnost pomoci jsou nepřijatelná a ohrožují životy, kterým lze předejít.“

Přejít nahoru