Česko již není na německém seznamu oblastí s mutacemi koronaviru

Sousední Německo vyřadilo Českou republiku a současně i Slovensko a rakouské Tyrolsko ze seznamu oblastí s mutacemi koronaviru, a to počínaje 28. březnem. I přesto je však Česko považováno za oblast s vysokou mírou infekce. Oznámil to Institut Roberta Kocha (RKI), který seznam spravuje.

Jak informoval ČTK český velvyslanec v Německu Tomáš Kafka, může to přinést úlevu jak pro tranzit, tak i pro dopravce tak i pro pendlery, za předpokladu, že Sasko a Bavorsko uplatní možnost rozšířit oblast výjimek z karantény.

Za zmínku stojí, že Bavorsko nyní povoluje dojíždět za prací pouze pendlerům, kteří jsou považováni za nezbytné. Jde převážně o zdravotníky, energetiky, pracovníky v telekomunikačním sektoru. Co se Saska týče, to umožňuje vstup všem, které označí zaměstnavatel za nepostradatelné, avšak konečný souhlas dávají okresní úřady.

Změna v cestách do Německa bude také spočívat v možnosti zkrátit si desetidenní karanténu po pěti dnech dalším negativním testem. Pro vstup do Německa je ale stále nutný negativní test.

Zdroj: cz.sputniknews.com

Přejít nahoru