ESD: ani násilného migranta nemůžete vyhodit z ubytování

Podľa Európskeho súdneho dvora v Luxembrusku (ECJ) je nelegálne, ak v členskom štáte EÚ vyhodia migranta z jeho ubytovania pre azylantov. Nesmie sa tak spraviť ani v prípade, že sa dopustil násilného správania, informuje Kronen Zeitung.

Toto rozhodnutie je reakciou na prípad z Belgicka, kde bol afganský migrant vyhodený z azylového domova. Dôvodom bola bitka, do ktorej sa zapojil aj tento jednotlivec.

Potreby migrantov…

Za účasť v bitke ho vedúci ubytovania vylúčil zo zariadenia na 15 dní a neposkytol mu ďalšiu materiálnu pomoc. Afganec dostal len zoznam útulkov pre bezdomovcov.

Toto opatrenie je však podľa ECJ v rozpore s nariadením EÚ z roku 2013. To zakazuje podobné tresty pre migrantov, aj keď sa dopustili násilia. ECJ ďalej potvrdil, že základné potreby migrantov musia byť splnené neustále a bez prerušenia.

Sudcovia však dodávajú, že členovia EÚ majú právo uväzniť migranta v prípade porušenia zákona alebo ich presunúť do iného ubytovania.

Toto elity nesľubovali

Štáty ako Belgicko, ale aj Nemecko alebo Švédsko sa potýkajú s problémami, ktoré so sebou priniesla migračná kríza a prijatie tisíciek migrantov. Svoju kritiku vyslovil napríklad Alain Destexhe, belgický senátor, v interview pre francúzske médium Figaro začiatkom tohto roka.

Ten tvrdí, že vláda krajiny nikdy nepredpovedala alebo nevarovala pred dopadmi vpustenia takého veľkého množstva migrantov do krajiny.

„Veľká časť imigrantov nie je integrovaná, ani ekonomicky (záleží od sociálneho systému), ani kultúre, čo je ešte vážnejšie: žijú podľa svojho vlastného systému hodnôt, ktorý je niekedy nekompatibilný s našimi zákonmi, našimi dejinami a našimi tradíciami,“ povedal Destexhe.

Přejít nahoru