Mimořádné! Švýcarští voliči schválili v referendu zákaz zahalování obličeje

Předběžné výsledky zatím hlásí 22 z 26 švýcarských kantonů, informuje agentura AFP. Se zákazem souhlasilo 19 kantonů.

Zákaz se bude týkat nikáb a burek, které nosí muslimské ženy, ale i lyžařských kukel a nákrčníků, jakými se tvář zvyknou zahalovat účastníci protestních shromáždění.

Mimo zákona by tak bylo postaveno zakrytí obličeje na veřejných místech, jako jsou restaurace, stadiony, veřejná doprava nebo chůze po ulici. Výjimky by měly platit na pietních místech, či ze zdravotních důvodů a vztahovaly by se i na roušky a případně i karnevalové masky.

Příslušné úřady by měly podrobné právní předpisy vypracovat do dvou let.

Lidé zároveň hlasovali io obchodní smlouvě s Indonésií, kterou podle předběžných výsledků těsnou většinou schválili, píše AFP. Značnou většinou však odmítli zákon, který by vedl k vytvoření elektronických občanských průkazů, uvádí swissinfo.ch. Proti bylo přibližně 64 procent voličů.

Švýcarská vláda je proti zákazu a tvrdí, že zakrývání tváře lidí je “okrajovým” problémem. Poukazuje také na to, že toto opatření by mohlo poškodit cestovní ruch: většina muslimských žen, které ve Švýcarsku chodí zahalené, jsou totiž solventní návštěvnice ze států Perského zálivu .

Vláda místo toho podporovala návrh, aby lidé na žádost policie či jiných oprávněných úřadů museli ukázat svou tvář.

Přejít nahoru