Vulkán: Schyluje se ke katastrofickému výbuchu “geologické bombě” uprostřed EU?

V něm jsem podrobně poukázal na nebezpečí, které nám v tomto směru hrozí. Region, kde může tato geologická bombě explodovat, se jmenuje Eifel. Záběry ze satelitu ukázaly, že v obci Glees na břehu jezera Laacher See v Německu se začala zvedat zem. Je to oblast, která nese jméno Vulkan-Eifel. Před tisíciletími tam bylo několik aktivních velkých vulkánů.

V obci Glees, tam kde začíná Deutsche Vulkanstrasse, se dějí od nedávná podivné věci, které velmi znepokojují místních obyvatel. V určitých nepravidelných intervalech přichází k lehkým otřesům půdy, které mají obvykle i charakter vibrací. Kromě toho z vřídla, které je na pozemku firmy SOL Kohlensäure GmbH & Co. KG, při Glees, přestala po mnoha desetiletích proudit minerální voda bohatá na kyselinu uhličitou. Nikdo neví, s čím to souvisí. Lidé se domnívají, co se asi děje a experti to zkoumají a se obávají. Jedno je ale jisté: Pod Glees byl kdysi aktivní vulkán!

Nejnovější varování přicházejí z výšky 700 kilometrů a vysílá jejich satelit Sentinel-1. Z jeho dat, které posílá k Zemi o.i. vyplývá, že střecha malého domku, ve kterém je zřídlo, se zvedla o jeden centimetr za rok – něco zpod země vyvíjí tlak směrem k obloze. Za poslední 4 roky se zvedla o 4 centimetry.

Když Thorsten Dahm, profesor Geofyzikálního Centra v Postupimi, šéf oddělení vulkánfyziky, dostal tato data a informace, tak řekl, že ho to doslova zelektrizovalo.

To vše jsou výrazné indicie k tomu, že magma pod zemskou kůrou začala projevovat nebezpečnou dynamiku.

V Eifel na celé ploše obrovského (přibližně) kruhu o průměru 200 kilometrů se zvedá zem, přestože ve srovnání s Glees jen slabě – něco víc než milimetr za rok.

Dahm vydal v roce 2019 studii, kde uvádí, že magma proudí právě tam nejvíce, kde před 13 000 lety přišlo k zničující (zatím) poslední explozi velkého vulkánu, nad kterým se nyní rozprostírá malebné Laacher See.

To byla najgigantickejšia exploze vulkánu v Eifel za posledních 100 000 let. Mračna popelu po výbuchu táhly na sever až do Švédska a na jih až do severní Itálie.

Nikdo z expertů neví říci, kdy přijde k explozi, ať již v nejbližší době, nebo o tisíc a zda více let.

Jedno je však jisté – vulkán pod jezerem jednou exploduje, a to s ničivou silou.

Přejít nahoru