Když přišli pro pravoslavného kněze, nemlčím, ač nejsem pravoslavný

V minulém blogu jsem sliboval, že ten příští už nebude o covidu, politice apod. A opravdu mám již z 95% připraven necovidový a ne-aktuálně politický text, který doufám vyjde nadcházející pondělí či úterý. Nicméně, zase musím svůj slib bohužel porušit. Tak aspoň velice rychle.

Jak informují dnešní Novinky (ale iDnes premium vlastně taky), Soud vzal do vazby tři obviněné z teroristického útoku. Nejznámější personou z této trojice je určitě Ivan Kratochvíl, předseda spolku Českoslovenští vojáci v záloze za mír (všimněte si: za mír! kdyby tam bylo “za válku s Ruskem“, jistě by z ničeho obviněn nebyl) a člen předsednictva mi sympatické politické strany Aliance národních sil, o volebním lístku pro níž budu v říjnu určitě uvažovat. Ale pro mne je nyní důležitější třetí osoba z této trojice: pravoslavný kněz Přemysl Ivan Hadrava.

Čeho se údajně měla tato trojice dopustit, to si přečtete v dotyčných článcích. Nepochybuji, že rusofobní část české společnosti, která by nejraději na Moskvu v těchto dnech poslala pár atomovek (kdybychom nějaké měli), by dotyčné “zločince” nejraději popravila na místě bez soudu. Já si však o jejich vině v duchu presumpce neviny dovolím, zvlášť ve světle pohádky o demoličním duu Čuk a Gek z Vrbětic (kdo chce vědět, proč možná celá kauza Vrbětice vybuchla a je angličtinář, může číst zde), tak nějak zdravě pochybovat, za což si jistě u zmiňované části společnosti rovněž říkám o kulku do hlavy.

Znáte to: když přišli nacisté pro komunisty, mlčel jsem, protože jsem nebyl komunista … … a tak jsem jen chtěl tímto nemlčet, když si přišli pro pravoslavného, ač nejsem pravoslavný. To opravdu nejsem, ale od začátku letošního roku se o pravoslaví docela zajímám a předběžně o něm také chystám text na blog. A tak musím vyjádřit malé politování nad tím, že když se česká pravoslavná církev, která se plus mínus tváří, jako by u nás vlastně ani neexistovala, konečně nějak, byť nepřímo, objeví v médiích, je to zrovna v takovéto situaci. Inu, uvidíme, jestli i v ní bude platit heslo “i negativní reklama je reklamou”.

Ivanové, držte se, posílám modlitbu.

Autor: Jakub Moravčík

Přejít nahoru