Alarmující zpráva uvádí, že krize v Afghánistánu v roce 2021 může způsobit, že rok 2015 bude vypadat jako „procházka v parku“

Humanitární pracovníci varují, že až 3 miliony afghánských uprchlíků by se mohly pokusit najít cestu do Evropy po převzetí země Talibanem.

Vedoucí pracovník CSIS Erol Yayboke tyto údaje opakuje a předpokládá, že počet vysídlených Afghánců, který se v současné době pohybuje kolem 2,6 milionu na celém světě, by se mohl během příštích dvou let snadno zdvojnásobit.

“Pokud USA a jejich partneři dostatečně nereagují na tuto další velkou uprchlickou krizi, miliony vysídlených Afghánců v roce 2021 by mohly způsobit, že by migrační krize v roce 2015 vypadala jako geopolitická procházka parkem,” uvádí zpráva.

Yayboke poznamenává, že kvůli migrační krizi v roce 2015 se do Evropy z mnoha různých zemí Blízkého východu a severní Afriky dostalo více než milion žadatelů o azyl, varuje Yayboke, že počet samotných Afghánců mířících tentokrát na západ „by mohl zastínit i tyto špičkové postavy“.

Kde „uprchlíci“, z nichž většina jsou ve skutečnosti ekonomičtí migranti, skončí, zůstává větší otázkou vzhledem k tomu, že v Evropě ani v sousedních zemích Blízkého východu není chuť je přijímat.

Podle jednoho diplomata v Kábulu navzdory tomu, že evropské země od roku 2015 posilují své hranice, „ani tanky“ nemohou zastavit příliv, pokud jsou čísla dostatečně velká.

Na otázku, zda by se raději usadili v bližších zemích s podobnými kulturami, jako je Saúdská Arábie, migranti dali jasně najevo, že by raději udělali mnohem delší cestu do evropských sociálních rájů, jako je Německo.

Navzdory obrovským rizikům, která přináší nepovolený počet neoprávněně prověřených lidí z nestabilní oblasti světa, zpráva vyzývá Spojené státy, aby stejně otevřely své hranice.

“Po pádu Saigonu v roce 1975 bylo vysídleno asi 4,5 milionu Vietnamců, z nichž mnozí se usadili v USA a nyní vlastní firmy, zastávají veřejné funkce a slouží jako diasporické páteře komunit, které je vítaly před desítkami let,” píše Yayboke . “Totéž může platit o Afgháncích, jen kdyby Spojené státy viděly, jak by dnešní výzva mohla být příležitostí zítřka.” Píše portál Infowars.

Jak dokumentujeme ve videu níže, příliv uprchlíků do Evropy v roce 2015 vedl k prudkému nárůstu násilných zločinů, hromadných sexuálních útoků a bezpočtu hromadných teroristických útoků.

Přejít nahoru