Více než 800 migrantů zachráněných na moři

K poslední záchraně došlo před několika hodinami, Sea-Watch již podle mluvčího organizace Olivera Kulikowského požádala o vstup do bezpečného přístavu.

Obě organizace, které provozují charitativní lodě, SOS Mediterranee a Sea-Watch, uvedly, že musí neúnavně pracovat na záchraně životů, protože počet středomořských plaveb se opět zvýšil.

V neděli SOS Mediterranee tweetovala aktualizaci z posledního kola záchran.

Poslední záchrana byla údajně v neděli v mezinárodních vodách u tuniského pobřeží, přičemž asi 400 lidí sebralo z dřevěného člunu, který se plnil vodou. Záchranné operace se účastnily posádky „Ocean Viking“, „Sea-Watch 3“ a také plachetnice „Nadir“ provozované německou nevládní organizací ResQship. Píše portál Infomigrants.

V posledních dnech a týdnech bylo ze Středozemního moře při několika operacích zachráněno mnoho migrantů. Obvykle vyráželi na přeplněných člunech z Libye a Tuniska a riskovali nebezpečnou cestu přes Středozemní moře do EU.

Země, jako je Itálie, Malta a Řecko, jsou stále velkým počtem příchozích na moři ohromeny, a proto představitelé OSN pro migraci nedávno zopakovali své výzvy k zavedení spravedlivějšího mechanismu, který by sdílel odpovědnost za péči o ně.

„Když se podíváme do centrálního Středomoří, loni tam dorazilo méně než 50 000 lidí,“ řekla. „Pro evropskou populaci je to zcela zvládnutelné“, když uvážíte, že na celém světě je 82 milionů lidí, kteří byli nuceni opustit své domovy, řekl Schmitt.

Přejít nahoru