Už aj český politológ vie, že slovenská vláda je na odstrel a zachránil ju len Ústavný súd vďaka Čaputovej

Český politológ Just je presvedčený, že slovenská vládna koalícia je na odstrel a zachránil ju len Ústavný súd, keď sa stotožnil s výhradami prezidentky Čaputovej a na jej podnet zmaril referendum o predčasných voľbách.

Český politológ Petr Just pre MF Dnes okomentoval politickú situáciu na Slovensku.

Vládnu koalíciu zachránil Ústavný súd (a Čaputová)
Prednedávnom zachránil Ústavný súd nesúrodú slovenskú vládnu koalíciu, keď zamedzil vyvolaniu referenda o predčasných voľbách. Tá však bojuje o život od svojho vzniku. A v jej základoch stále horia dve rozbušky. Koronavírus a výbušný expremiér Igor Matovič, konštatuje v úvode Just.

Malicherné koaličné boje, ktoré či už vedome a zámerne, alebo nevedome a neúmyselne, zakrývajú vážnejšie politické či spoločenské problémy, nie sú však podľa politológa zďaleka len doménou slovenských vlád. Čím je totiž vo vláde viac subjektov, tým viac trecích plôch ohrozuje vnútrokoaličnú stabilitu, myslí si.

„A v tom má súčasná slovenská vláda pozíciu značne sťaženú. Ako by nestačilo, že sa spolu musia dohadovať štyri koaličné subjekty rôzneho razenia. Pod šupkou formálne štvorčlennej koalície sa v skutočnosti skrýva veľa menších politických strán,“ píše Just.

Ako príklad uvádza, keď sa časť koaličných poslancov za OĽaNO a Sme rodina pridala k ĽSNS pri sprísňovaní interrupčnej legislatívy. Práve preto si myslí, že vnútorná fragmentácia je už od momentu vzniku jednou z latentných hrozieb súdržnosti tejto vládnej štvorky.

Viac info na hlavnydennik.sk

Přejít nahoru