Proč muslimové neslaví Vánoce

Svatý Korán zmiňuje jméno Jesusas 25krát a jméno Hazrat Maryam 34krát. Ve skutečnosti byla Hazrat Maryam (súra Maryam, kapitola 19) věnována celá kapitola ve Svatém Koránu, která podává podrobný popis narození Ježíše a souvisejících okolností.

Co se týče slavení Vánoc jako narození Ježíše, my, muslimská komunita Ahmadiyya, je neslavíme, stejně jako neslavíme narozeniny žádného jiného proroka. Píše portál Alkaham.

Věříme, že oslava narození proroka znamená přijmout prorokovo učení jako způsob života. Pokud učení nejsou následována, je vyvolána nelibost Všemohoucího. Abych uvedl příklad z evangelia, Ježíš kázal svým následovníkům nenásilí. Řekl, že když vás někdo udeří do jedné tváře, neoplácejte to násilně, ale otočte druhou tvář k útočníkovi (Matouš 5:39).

Pokud by Ježíšovi následovníci přísně dodržovali tuto politiku nenásilí a pokory, jistě by na zemi zavládl mír. Toto je jen jeden příklad, existuje mnoho dalších, které se týkají každodenního života.

Narodil se Ježíš 25. prosince?
Další otázkou, kterou je třeba ohledně Vánoc vyřešit, je, zda je 25. prosinec skutečným datem narození Ježíše. Podle Bible, když se Ježíš narodil, pastýři spali venku pod širým nebem, aby se starali o své ovce a datlové palmy byly sezónním ovocem. Když se dítě (Ježíš) narodilo, Hazrat Maryam zatřásla datlovou palmou a snědla datle, která padla:

„A zatřes směrem k sobě kmen palmy; způsobí, že na tebe padnou čerstvé zralé datle.” (Súra Maryam, kap. 19: V. 26)

Napila se vody z nedalekého potoka. Bylo to období dozrávání datlí, pravděpodobně kolem srpna nebo září. Jak Korán, tak Bible (Nový zákon, Lukáš 2:7–8) podávají důkazy o skutečné době Ježíšova narození jako podzim spíše než zima.

Zimy a zvláště zimní noci v Betlémě jsou příliš chladné na to, abychom spali pod širým nebem. Sami křesťané si nejsou jisti skutečným datem narození Ježíše. Konsensem bylo přijmout datum starověkých rituálů souvisejících se zimním slunovratem jako den jeho narození (Encyclopedia Britannica, 15. vydání).

Když je pravost data události pochybná, jak může tvořit základ oslavy odrážející křesťanskou víru a přesvědčení? A v neposlední řadě se vánoční duch stal obchodním a marketingovým počinem vedoucím k nehospodárným výdajům a činnostem, které negují ducha a učení křesťanství.

Dnes jsou Vánoce především o přijímání a nedarování. Děti očekávají, že jim dospělí budou dávat drahé dárky, než aby se spokojili s tím, co mají.

Proč muslimové neslaví Vánoce v kostce
Stručně řečeno, muslimové Ahmadi neslaví Vánoce, protože:

1. Lidé by se měli řídit učením svých proroků a měli by si udělat čas na přemýšlení, spíše než dělat své narozeniny příležitostí k veselí a požitku.

2. Korán i Bible dokazují, že 25. prosinec není datem narození Ježíše Krista (pokoj s ním).

Přejít nahoru