Zemřela Francisca Susan (†124), poslední známá osoba narozená v 19. století

Odchod 124leté Francisky z tohoto světa potvrdily filipínské úřady. Vedení města Kabankalan, kde stařenka žila, zveřejnilo zprávu o jejím skonu na svém profilu na sociální síti.

“Se zármutkem v srdci jsme přijali smutnou zprávu, že v pondělí 22. listopadu ráno zemřela naše milovaná Lola Francisca Susan. Její nárok na titul osoby, která se dokumentárně dožila nejvyššího věku, se stále ověřuje,” řekl starosta Pedro Zayco. Zápis do Guinnessovy knihy rekordů probíhá od září.

Město jménem všech občanů Kabankalanu vyjádřilo hluboký zármutek a soustrast pozůstalým. Za příbuzné, přátele a známé zesnulé, stejně jako za samotnou starou paní, poslali pomyslně své modlitby také úředníci.

Bezprostřední příčina smrti se zatím nezjistila, ale nic nenasvědčuje tomu, že by Francisca zemřela na nemoc covid-19. Podle města ani netrpěla žádnými příznaky této nemoci.

Pokud se potvrdí její věk 124 let, přeskočí Lola v žebříčku rekordů Francouzku Jeanne Calmentovou, která zemřela v roce 1997 ve věku 122 let, uvedl deník New York Post.

Když se paní Susan v roce 1897 narodila, Španělsko stále vykonávalo na Filipínách koloniální nadvládu, ale hned následující rok se jí vzdalo.

V roce 1897 se kromě Loly “narodila” také například cukrová vata nebo aspirin.

Přejít nahoru