Cesta do ledového měsíce Jupiteru začíná v Arktidě

Průzkum je součástí snahy o konečné hledání života jednoho z Jupiterových měsíců. Mise nám také pomůže pochopit fyziku tající ledovce a připravit se na zvýšení hladiny moře.

Evropa má oceán, který pokrývá celou planetu a tá je pokryta silnou vrstvou ledu. Je to jedno z míst, kde lidé s největší pravděpodobností najdou mimo Zemi. Ledem pokrytý oceán v Antarktidě je vhodným testovacím místem pro technologii, kterou bychom jednoho dne mohli poslat do Evropy.

Schmidtová a její tým Georgia Tech vypustili robotické vozidlo s názvem Icefin skrz otvor ve vrstvě ledu o tloušťce 30 cm, která zakrývala oceán.

“Evropa je takovým důvodem, proč jsem ráno vstala,” řekla Schmidtová.

“Protože mě zajímá otázka: Je život mimo Zemi?”

Ale Icefin sám nepůjde do Evropy a jakákoli robotická mise na jovianský měsíc je asi desetiletí ještě nemožná. Zatímco vnuk Icefina se může stát meziplanetárním průzkumníkem, ale Icefin sám čelí další, bezprostřednější vědecké výzvě: porozumění tajícím ledovcům.

Ledovce na celém světě mizí nebývalým tempem. Podle nedávné studie se každoročně ztratí 335 miliard tun ledu, což představuje nárůst o 2,5 cm za rok.

Právě v srpnu uspořádal Island pohřeb pro první ze svých ledovců, které se ztratily kvůli globálnímu oteplování. Nyní, jak se oceán ohřívá, je jeho úloha v tání ledovců zespodu předmětem intenzivního výzkumu.

Schmidtová nasměruje Icefin směrem ke kritické křižovatce pod ledovcem: zemní čára. Zde se ledovec zvedne z mořského dna a začne se vznášet nad oceánem. “To je nejdynamičtější část klimatického systému,” řekla Schmidtová. “Když se oceán zahřívá, toto místo to narušuje. A pak se uzemňovací linie v průběhu času pohybuji zpět a to může způsobit, že celý ledovec bude nestabilní. “

(PRI, ČA, foto: Zachary Fink / The World)

Přejít nahoru