UVB-76 – mystická krátkovlnná záhada

Podle radioamatérů by signál mohl být vysílán z vojenské osady Povarovo, která leží asi 40 km severozápadně od Moskvy. Na tuto stopu přišli v roce 1997, kdy byl zachycen první hlasový záznam. Monotónní zvuk náhle přerušil mužský hlas, který přečetl krátké sdělení složené z čísel a sledu ruských jmen: „Jsem UVB-76, jsem UVB-76. BROMAL 180 08 74 27 99 14. Boris, Roman, Olga, Michael, Anna, Larissa. 7 4 2 7 9 9 4“.

Radioamatéři se domnívali, že jde o zprávu, která byla napsána jednou a od té doby se opakovaně přehrává. Nicméně časem zjistili, že nové zprávy nejsou kopiemi těch předchozích. Bzučivý signál navíc po jejich odvysílání vždycky někdo ručně zapnul.

UVB-76 je tzv. číselná stanice, která vysílá hlas generovaný počítačem, jenž předčítá nejen čísla a slova, ale občas i šifry v Morseovce. Přezdívá se jí „bzučák“ (podle ruského „жужжалка“, resp. anglického „buzz“), protože nevysílá prakticky nic jiného než monotónní zvuky.

Hlasový záznam byl za dobu její existence zaznamenán celkem čtyřikrát: v letech 1997, 2002, 2008 a 2010. Nejčastěji se v něm vyskytovala jména Anna, Nikolaj, Ivan, Taťána a Roman.

Každopádně 5. června 2010 vysílání stanice náhle umlklo – bez jakéhokoli předchozího upozornění. Prostě ticho. Následující den se bzučení ozvalo znovu. V průběhu června a července se UVB-76 chovala víceméně jako vždycky, ale v polovině srpna bzučení opět někdo vypnul. Poté se znovu obnovilo a 25. srpna 2010 dopoledne se stanice „zbláznila“. Nejprve byla zticha, pak se začaly ozývat zvuky, jako když někdo přechází po místnosti a nakonec se ozvalo cosi velmi silně připomínající úryvky z Čajkovského baletu Labutí jezero.

Večer 7. září byl pak odvysílán další hlasový záznam, který zněl: „Michail, Dmitrij, Žeňa, Boris. 04 979 D-R-E-D-N-O-U-T“. Poté následovala dlouhá série čísel a nakonec se ozvalo „T-R-E-N-E-R-S-K-I-J“.

Neví se, zda jde o hru radioamatérů nebo skutečných špionů. Je možné, že stanice opravdu šíří kódy pro tajné agenty. Její přesný zdroj zatím vypátrán nebyl a je otázkou, zda se ho někdy podaří zjistit.

(zdroj: procproto.cz, foto: Pixabay)

Přejít nahoru