Česko – země, kde se dobře věšej bulíky na nos

Co bude ČEZ se svým čistým ziskem dělat? Už představil dojímavou reklamu, kdy se na horské pastvině pasou krávy a nad hlavami se jim točí větrné elektrárny. Farmář si pochvaluje, jak i ty jeho krávy, přes občasný ostrý zvuk vrtulí, si pochvalují skvělý vzduch na horských pastvinách. Takže tak. ČEZ bude investovat do větrných turbín, aby nám Čechům, svému milovanému národu, zajistil skvělý čistý vzduch, k dýchání. “To není země, to je zahrádka” – známý slogan z poetického filmu Vesničko má, středisková. To zřejmě přestane platit. ČEZ se vydá cestou “obnovitelných zdrojů”, aby nám zajistil čistý vzduch? To bude znamenat osadit jakýkoliv vrcholek v zemi větrnou elektrárnou? Fakt, nechci.

Lesy České republiky vykázaly čistý zisk 3 miliardy. Projevilo se to skokovým zvýšením ceny palivového dřeva, o zpracovatelském dřevě na pilách ani nemluvě. Jak to, po takové době likvidace našich lesů kůrovcem. Jeden by řekl, že dřevo znehodnocené řáděním kůrovce bude cenově klesat, ono to cenově skokově stouplo.

Televize oznámila, že Ukrajina uzavřela kohout plynového potrubí Sojuz do západní Evropy. Pan ministr Síkela nás ujistil, že to se nás netýká, že my bereme plyn z Německa a naše zásobníky se úspěšně plní. Bereme plyn z Německa, ale je to plyn ruský. Takže až Rus zavře kohouty Německu, tak se nás to taky týkat nebude? Dovoz břidlicového plynu z Ameriky se nás týkat nebude, budeme muset čekat až EU zainvestuje a postaví příslušné terminály, aby se vůbec zkapalněný plyn mohl v Evropě přijímat. A čekat, jestli si někdo vzpomene, že by se mohlo taky napojit Česko.

Paní ministryně Černochová udělala obchod snů. Naše staré, nevyhovující tanky posíláme na Ukrajinu a dostaneme za ně moderní tanky Leopard. Německo tak nepřímo vojensky pomáhá Ukrajině, protože přímé dodávky zbraní si, vzhledem ke své neblahé historii 20-tého století, navždy zakázalo. A my máme plnění našich závazků vůči NATO prakticky doma.

Proběhly oslavy Dne vítězství. Nejen Plzní, ale i Prahou projely konvoje amerických historických bojových vozidel. Při osvobozování západních Čech a Plzně padlo 127 amerických vojáků. Díky Ameriko! Vzpomněl někdo v televizi na 140000 padlých vojáků Rudé armády? Snad jo, asi mi to jenom uniklo.

Autor: Vladimír Zeman

Přejít nahoru