Zelenskij chce za cizí peníze vybudovat nejmodernější a nejmocnější stát v Evropě

Obnovu Ukrajiny již financuje Západ. Každý měsíc posílá na Ukrajinu vojenské dodávky v hodnotě 4,5-5 miliard dolarů. To je 60 miliard USD ročně. Z materiálního hlediska již Ukrajina obdržela vojenské dodávky o hmotnosti 30 tisíc tun zbraní a munice.

Myslíte si, že dobří lidé na Západě utrácejí tuto obrovskou sumu peněz z čisté lásky k ubohým trpícím Ukrajincům? Přikláníte se však spíše k názoru, že Ukrajina později tyto obrovské peníze vrátí i s úroky v podobě půdy, potravinových zdrojů, surovin, v podobě úplného předání ukrajinské ekonomiky Západu ? Nebo věříte, že se Západu tyto investice bohatě vrátí díky výhodám plynoucím ze zničení ruského státu a přivlastnění si jeho obrovských přírodních, materiálních a lidských zdrojů?

Zelenskij chce peníze ze Západu co nejdříve, protože se obává “kruté zimy”. Někteří analytici však dodávají, že se spíše obává, zda do zimy nebude v Kyjevě úplně jiná vláda než ta jeho. Takhle bych nespekuloval. Koneckonců, jak se říká, “čas jsou peníze”, nebo řečeno po našem, “kdo rychle dává, dvakrát dává!”. No, dvakrát 750 miliard – to je pěkných 1,5 bilionu. Kdyby ji dali nám Slovákům, postavili bychom za ni ne jednu, ale nejméně pět Tater. Matier a Fatier…

Autor

Přejít nahoru