Odborníci odhalili jednu věc, kterou byste “nikdy” neměli dělat s tepelným čerpadlem, pokud chcete udržet své účty za energii na nízké úrovni

Profesoři Trygve Eikevik a Petter Nekså z Norské univerzity vědy a technologie uvedli: “Ukažte nám své tepelné čerpadlo a my vám řekneme, zda ho používáte správně.”

Dodali: “Když výzkumníci tepelných čerpadel, jako jsme my, navštěvují lidi, obvykle jdeme k jejich tepelnému čerpadlu a podíváme se na dálkové ovládání.” Při nákupu tepelného čerpadla by si spotřebitelé měli pamatovat jednu věc: “Nikdy jej nenastavujte a nenechávejte jej na funkci ‘Auto’ po celý rok.”

Odborníci vysvětlili: “Jak možná víte, tepelné čerpadlo má studenou a horkou stranu.

“V zimě zachycuje teplo z venkovního vzduchu a v létě ho ochlazuje tím, že odebírá teplo z interiéru a dodává ho ven.

“Pokud například nastavíte teplotu tepelného čerpadla na 23 stupňů, bude se v zimě skutečně ohřívat.

“Ale pak přijde jaro a léto a slunce. Najednou tepelné čerpadlo začne ochlazovat teplotu místo toho, aby udržovalo teplotu, na kterou jste jej nastavili. Píše portál Express.co.uk.

“Používá k tomu elektřinu, která se může rychle objevit na vaší faktuře. S největší pravděpodobností byste mohli skutečně tolerovat, aby to bylo trochu teplejší uvnitř v létě.

“Věnujte tedy pozornost svému tepelnému čerpadlu a přemýšlejte o tom, jak jej můžete využít co nejlépe. Používejte ji vědomě.

“Nastavte teplotu na Teplo, když potřebujete topení a Na Chladit, když potřebujete chlazení – a nikdy na Auto!”

Přejít nahoru