Švédsko: Vládní ministryně tvrdí, že země potřebuje více uprchlíků k zaplnění pracovních míst

Paní Micková, členka vládnoucích Sociálních demokratů uvedla, že bez dalších uprchlíků a ekonomických migrantů by se mohla švédská ekonomika zhroutit, píše deník Nyheter Idag.

„Na mnoha místech se jim podařily vzdělávací snahy, iniciativami na trhu práce, získáváním lidí do zaměstnání. A my také potřebujeme hodně uprchlíků, protože je zde nedostatek pracovníků,“ prohlásila Micková během televizního vysílání zaměřeného proti populistickému vůdci Švédských demokratů Jimmimu Åkessonovi.

Tento komentář Åkesson rychle odsoudil a uvedl: „Je mi líto, ale toto je tak mimo realitu, když slyším, že tvrdíte, že potřebujeme zaměstnance a proto by bylo dobré, aby obce dostaly uprchlíky. Je to zcela mimo realitu. Bude to extrémní břemeno pro komunální ekonomiku a bude to mít přímý dopad na sociální systém.“

Několik obcí ve Švédsku, které přijaly velký podíl migrantů na obyvatele, v posledních několika měsících varovalo, že mohou čelit finanční krizi v důsledku nedostatečné pracovní integrace nově příchozích migrantů.

Obec Bengtsfors zašla tak daleko, že uvedla, že bude čelit bankrotu, pokud národní vláda nepomůže s novou infuzí hotovosti na zaplacení migrantů v této oblasti.

Urban Hansson Brusewitz, vedoucí Národního ústavu pro ekonomický výzkum (KI), v loňském roce varoval před nadcházející finanční krizí v obcích kvůli masové migraci a uvedl, že některé možná budou muset zvýšit daně, aby pokryly náklady na migranty.

„Čelíme několikaletým demografickým výzvám, což mě trochu znepokojuje, protože obce mohou být nuceny zvýšit daně,“ uvedl.

Pro některé místní vlády, jako je Filipstad, nemusí být zvýšení daní možné. Tato vláda uvedla, že mnoho původních Švédů s pracovními místy se jednoduše odstěhovalo a přesunulo jinam, čímž se snížil celkový daňový základ.

Míra nezaměstnanosti migrantů narozených v zahraničí je mnohem vyšší než v případě původních Švédů. Zpráva z loňského roku ukázala, že míra nezaměstnanosti migrantů dosahuje až 19,9%, ve srovnání s 3,6% u osob narozených ve Švédsku.

Zpráva zveřejněná počátkem měsíce statistickou agenturou Evropské unie Eurostatem ukázala, že Švédsko je nyní celkově 24. z 28 členských států EU, pokud jde o nezaměstnanost.

(zdroj: svobodnenoviny.eu, foto: Pixabay)

Přejít nahoru