Hrozivá předpověď vědců: do roku 2100 zmizí dvě třetiny sněhu v Himálaji

Dvě třetiny himálajských ledovců, kterým se přezdívá “třetí pól světa”, by mohly roztát do roku 2100, pokud se nesníží globální emise, varují odborníci v nové rozsáhlé vědecké studii zveřejněné v pondělí. Informovala o tom tisková agentura AFP.

I kdyby se podařilo splnit cíle “nejambicióznější” pařížské klimatické dohody z roku 2015, která má omezit globální oteplování na 1,5 stupně Celsia, třetina těchto ledovců by zmizela, uvádí studie nazvaná The Hindu Kush Himalaya Assessment.

Ledovce v této oblasti jsou klíčovým zdrojem pitné vody pro přibližně 250 milionů lidí žijících v horách a pro dalších 1,7 miliardy lidí žijících v údolích dolních toků, uvádí se dále ve zprávě. Píše portál markiza.sk.

Dopad úbytku ledovců na lidi bude sahat od zhoršené kvality ovzduší až po výskyt extrémnějšího počasí, zatímco nižší průtoky řek před monzunem způsobí nerovnováhu ve vodních zdrojích ve městech i v produkci potravin a energie.

Studii zveřejnilo Mezinárodní centrum pro integrovaný rozvoj hor (ICIMOD) se sídlem v Nepálu, jedné z osmi zemí regionu Hindúkuš-Himálaj (Afghánistán, Bangladéš, Bhútán, Čína, Indie, Myanmar, Nepál, Pákistán).

Přejít nahoru