Hrozivé varování vědců: Vyhynulé druhy jsou jen špičkou ledovce, bude mnohem hůř

Počet druhů savců na světě se pohybuje kolem 6 500. Studie naznačuje, že za vymírání různých savců v posledních desetiletích může téměř výhradně člověk. Pokud nebudou zavedena účinná opatření, proces vymírání druhů se podle vědců ještě urychlí. Jejich odhad je založen na fosilních důkazech o předchozích vymíráních. “S každým ztraceným druhem ztrácíme část historie Země,” uvádějí autoři.

Navzdory pesimistickým předpovědím se spoluautor výzkumu Tobias Andermann z Centra pro globální rozmanitost na univerzitě ve švédském Göteborgu domnívá, že je stále možné zachránit stovky, ne-li tisíce druhů, pokud budou zavedena cílenější a účinnější ochranářská opatření. K tomu je podle něj třeba, aby si společnost uvědomila, že biologická rozmanitost je vážně ohrožena, a začala podle toho jednat. Andermann zdůraznil, že se jedná o celosvětovou krizi. “Tlačí nás čas. S každým vyhynulým druhem nenávratně ztrácíme jedinečnou část přírodní historie Země.” Píše portál topky.sk.

Vědci sestavili databázi fosilií, která ukazuje rozsah a období nedávného vymírání. Podle jejich počítačových simulací se vymírání druhů do roku 2100 výrazně zrychlí. Předpověď vychází také ze současného stavu ohrožení daného druhu. Podle těchto modelů představuje vymírání druhů v posledních staletích pouze špičku ledovce ve srovnání s tím, co hrozí v nadcházejících desetiletích.

Přejít nahoru