Vědci promluvili: Kdy začne konec civilizace? Děsivá předpověď

Jak uvádí Lad Bible, odborníci se již v minulosti obávali rychlého průmyslového růstu a globalizace. V roce 1972 předpověděli vědci z MIT ve zprávě The Limits to Growth (Hranice růstu), která byla určena pro projekt Římského klubu a týkala se problematické situace lidstva, že v polovině 21. století může dojít ke kolapsu civilizace.

Gaya Herrington – vedoucí oddělení udržitelnosti a dynamické analýzy systému v účetní firmě – se také začala zabývat touto problematikou. Píše portál cas.sk.

Vzala však situaci do vlastních rukou a provedla vlastní výzkum. Výsledky však nejsou potěšující. Podle jejích zjištění začne konec civilizace v roce 2040. Odborník k této předpovědi přidal také zásadní informaci. Zlověstně znějící předpověď nehovoří o zániku lidské existence. “Hospodářský a průmyslový růst se zastaví a následně poklesne, což poškodí produkci potravin a životní úroveň. Pokud jde o načasování, scénář BAU2 ukazuje prudký pokles, kterého by mělo být dosaženo kolem roku 2040,” vysvětlila.

Herrington dospěl k jasnému cíli – ke změně, která nás jako společnost nasměruje k jinému cíli než k dalšímu růstu. Podobně hovořila i na loňském Světovém ekonomickém fóru, kde vyzvala k přehodnocení priorit. Jako příklad uvedla výrobu vakcín proti koronavirům. Poukázala na to, co lze v krizových situacích dělat.

Přejít nahoru