466 migrantů čeká na zakotvení v Evropě na lodi Ocean Viking, pouze 21 jsou ženy

Humanitární loď SOS Méditerranée Ocean Viking, která od středy provedla 10 záchranných operací, čekala tuto neděli 28. srpna na přidělení “bezpečného přístavu” pro vylodění 466 zachráněných migrantů, hlásí Radio France International (RFI).

“V tuto chvíli Ocean Viking čeká na přidělení bezpečného přístavu pro vylodění pro 466 lidí na palubě. Mnozí z nich jsou vyčerpaní dlouhou a obtížnou migrační cestou, utrpením v Libyi a traumatem nebezpečného přechodu,” napsala v neděli nevládní organizace SOS Méditerranée v prohlášení pro Agence France-Presse.

Na palubě lodi je pouze 21 žen. Ačkoli je také zaznamenáno 81 nezletilých, mnoho takových nezletilých “bez doprovodu” se podle evropských orgánů ukázalo být ve skutečnosti dospělými. Například v Belgii bylo 69 procent testovaných nezletilých migrantů dospělých. Testování ve Francii zjistilo, že 78,7 procent testovaných “nezletilých” byli dospělí. Ve Švédsku byla čísla ještě ostřejší, přičemž 84 procent “dětských migrantů” testovaných švédskými zdravotnickými úřady se ve skutečnosti ukázalo být dospělými ve věku 18 let nebo staršími, podle zprávy BBC. Migranti mají silnou motivaci lhát o svém věku, protože nezletilí nemohou být ve většině případů deportováni, mají lepší sociální dávky a čelí méně závažným důsledkům za trestné činy.

Přejít nahoru