Varování před asijskými sršněmi

Vláda vyzvala veřejnost, aby sledovala asijské “dravé vosy” poté, co odborníci na včely potvrdili pozorování děsivého hmyzu v Essexu. Ministerstvo pro životní prostředí, potraviny a záležitosti venkova (DEFRA) ve středu varovalo, že “invazivní druhy”, které byly spatřeny v oblasti Raleigh v Essexu, představují hrozbu pro včely. Úřady však zdůraznily, že asijské sršně nezpůsobují větší škody na lidském zdraví než běžné vosy nebo sršeň. DEFRA se stále snaží podniknout “rychlé a účinné” kroky k vymýcení hrozby pro “užitečný hmyz” a vyzývá Brity, aby dávali pozor. Píše portál Express.co.uk.

Nicola Spence, hlavní pracovník pro zdraví rostlin a včel v DEFRA, řekl: “Tím, že zajistíme, že budeme upozorněni na možná pozorování co nejdříve, můžeme podniknout rychlé a účinné kroky k vymýcení hrozby, kterou představují asijské sršně. To je důvod, proč pracujeme rychle, abychom našli a prozkoumali všechna hnízda v oblasti po tomto potvrzeném pozorování.

“Zatímco asijský sršeň nepředstavuje větší riziko pro lidské zdraví než jiné vosy nebo sršeň, uznáváme škody, které mohou způsobit včelstvu medonosným a jinému užitečnému hmyzu.

“Prosím, pokračujte v pozoru na asijské sršně a pokud si myslíte, že jste nějakého spatřili, nahlaste své pozorování prostřednictvím aplikace Asijský sršeň nebo online.”

Veřejnost byla také varována, že je důležité dbát na to, aby se k hnízdu nepřibližovala nebo ho nerušila. Asijské sršně obvykle nejsou agresivní vůči lidem, ale hmyz se může potenciálně rozzuřit, když vnímají hrozbu pro své hnízdo.

zdroj foto: Pixabay.com

Přejít nahoru