Mikas varuje Slováky: Příští rok nám hrozí vážné epidemie nebo dokonce ebola!

Celostátní proočkovanost proti některým nemocem, proti nimž je očkování povinné, klesla z 99 na přibližně 95 procent. Uvedl to hlavní hygienik Slovenské republiky Ján Mikas. Připomíná rodičům, aby nechali své děti očkovat proti těmto nemocem v rámci pravidelného povinného očkování.

“Může se stát, že pokud mnoho lidí odmítne očkovat své děti v určitém regionu nebo v určité imunologické kapse, dojde k epidemii závažného onemocnění,” varoval.

Poukázal na epidemii spalniček na východním Slovensku v roce 2018. “Pokud se nakazí neočkovaná populace, dojde k epidemii,” vysvětlil.

Za epidemiologické výzvy příštího roku považuje Mikas také chřipku, onemocnění COVID-19, akutní respirační onemocnění a gastrointestinální onemocnění. “Mohou se vyskytnout i nemoci, které jsou sice vzácné, ale velmi nebezpečné, například hemoragické horečky jako ebola a podobně. Očekáváme, že to bude vzácné, možná k tomu ani nedojde, ale musíme na to být připraveni,” dodal.

Hlavní hygienik upozornil, že celostátní chřipková epidemie v letošní sezoně propukla před vánočními svátky, zatímco obvykle se objevuje v lednu až únoru. “V lednu a únoru se pravděpodobně budeme muset připravit na druhý vrchol chřipkové sezóny,” dodal. Podle něj je silnější aktivita chřipky způsobena mimo jiné uvolněním pandemických opatření nebo relativně nízkou proočkovaností.

zdroj: TASR, Hlavnydennik.sk

Přejít nahoru