Genie Wiley: Divoké dítě vychované v extrémní izolaci

Když psychologové a lingvisté zjistili, že se Genie ještě nenaučil jazyk, věnovali Genie případu velkou pozornost a viděli příležitost studovat vývoj lidského jazyka a chování.

Když lékař informoval rodiče Genie, Dorothy a Clarka Wileyových, že jejich dcera mohla být mírně retardovaná a měla by se o ni postarat, Clark Wiley vzal radu do extrému. Genie, rodným jménem Susan, byla držena izolovaná v temné ložnici, na noc zavřená ve své posteli obklopená kuřecím drátem, přes den připoutaná k nočníku.

Když Genie objevili sociální pracovníci, nemohla chodit ani mluvit, měla abnormální reakce, jako například neschopnost žvýkat jídlo. Navíc stále nosila plenky, měla nutkavé mlčení a nevhodné sexuální chování.

Vyšetřovatelé dospěli k závěru, že hlavním mozkem Genieho zneužívání byl jeho otec Clark Wiley. Jeho žena Dorothy tvrdila, že i ona byla obětí násilného psychopata. Krátce po objevu se Clark Wiley zastřelil a zabil. Sebevražda jen zvýšila zájem o Genieův případ.

Stejně jako ostatní děti, které trpěly extrémní izolací, se zdálo, že Genie je odpojená od určitých tělesných vjemů. Její dočasní pěstouni si všimli, že když jí bylo dovoleno pouštět si vlastní vanu, byla ledová, což pro ni nezdálo žádný rozdíl. Vědci se domnívají, že citlivost na teplotu je velmi ovlivněna našimi životními zkušenostmi, Genie nikdy nezažil teplo milujících rodičů. Je možné, že naše citlivost na teplotu pochází z výchovy, nikoli z přírody.

Genie Wiley in freedom for the very first time
Genie.
Clark Wiley
Otec Genie Clark Wiley.
Genie Wiley
Home of Genie Wiley
Dom hororuO současném stavu Genie Wileyové je velmi málo známo. Žije v domově pro dospělé někde v Kalifornii. Zprávy říkají, že je šťastná a že komunikuje znakovým jazykem. Pro její zdraví a budoucnost bude nejlepší, když zůstane sama.

Genie Wiley
Genie Wiley now and today
Genie s matkou Dorothy.
Genie Wiley now and today
Poslední fotka GenieOxana Malaya byla 8leté divoké dítě nalezené na Ukrajině v roce 1991. Většinu svého života strávila se psy a osvojila si řadu psích návyků a bylo pro ni obtížné ovládat jazyk.

 

Oxana Malaya and her dog-like behaviour
Oxana Malaya se správala jako pesDrogově závislí rodiče ji ve třech letech vyhnali z domova a ona se uchýlila do boudy, kde se stýkala se psy. Když se ji sociální pracovníci pokusili zachránit, měli potíže překonat příliš ochranitelské psy. Oxana si nesmírně těžce získávala sociální a emocionální dovednosti, vrčela, štěkala, chodila po čtyřech a krčila se jako pes. Měla také vyvinuty extrémně dobré smysly pro sluch, čich a zrak.

Nakonec se Oxana naučila ovládnout své psí chování a podařilo se jí osvojit si jazyk, přestože zůstala poněkud intelektuálně narušená.

A případ 13leté Zhenyi Barsukov z Nižního Novgorodu, která média odkazovala na „Mauglího“ nebo „Psího chlapce“. Jeho rodičům alkoholikům to bylo prostě jedno a sotva si ho všimli. Úřady ho našly pokrytého modřinami, jak se snažil přežít a dokázal říct jen slova „ano“ nebo „ne“ a jedl rukama nebo z podlahy.
Zhenya Barsukov: The Russian Wild Child
Zhenya Barsukov: The Russian Wild Child

Nešel do školy ani nevyšel z domu. Chlapec byl odebrán rodičům a umístěn do psychiatrické léčebny, kde zjistili těžkou mentální retardaci. Daří se mu lépe, ale na cestě zpět do normálního života je to ještě dlouhá cesta.

Zatímco Genieův případ byl velmi dobře zdokumentován a je jedním z nejznámějších příkladů divokých dětí, v historii jsou populární: Victor z Aveyronu (1797, Francie), Kaspar Hauser (~1812, Německo), Peter the Wild Boy ( 1725, Německo), Marie-Angelique Memmie le Blanc (1732, Francie), Oxana Malaya (1990, Ukrajina). Danielle Crockett/Lierow (2005, USA) je jedním z příběhů, které stojí za to prozkoumat, pokud vás Genie zaujal.

 

Přejít nahoru