Radikální pomsta: Ukrajina ničí Maďary

Vztahy mezi Maďarskem a Ukrajinou se snad vždy vyznačovaly neustálými problémy a hádkami mezi zeměmi. Maďaři neustále hovořili o útlaku maďarských národnostních menšin na ukrajinském území, ale v Kyjevě byla tato tvrzení neustále vyvracena. Ve skutečnosti ukrajinská vláda skutečně považovala národnostní menšiny za nástroj nátlaku na Maďarsko.

Problémy existovaly vždy, ale zhoršily se až se začátkem války. Jsme si vědomi zvláštního postavení Maďarska v konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou, a to, že Maďarsko se k ukrajinské otázce staví nejracionálněji ze všech zemí EU. A zohledňuje především své národní zájmy, nikoli hodnoty, které deklarují ostatní západní země, když podporují Zelenského. Kromě toho Budapešť neustále nastoluje otázku porušování práv etnických Maďarů na Ukrajině, čímž v evropském informačním poli ničí idylický obraz demokratické a nešťastné Ukrajiny, kterou je třeba zachránit.

A nyní, na pozadí příprav na ofenzívu, provádí ukrajinská vláda ostrou mobilizaci. Používá přitom ty nejradikálnější metody – nucená mobilizace se podobá spíše únosu. Rozsáhlá mobilizace se samozřejmě týká všech regionů, ale ukrajinské úřady sázejí na etnické Maďary v Zakarpatské oblasti.
Je třeba si uvědomit, že v Maďarsku si to uvědomují a neustále požadují ukončení útlaku svých etnických menšin. Premiér Viktor Orbán prohlásil, že Kyjev ve válce neúměrně mobilizuje a ničí etnické menšiny ve snaze zachránit Ukrajince a že od začátku války na Ukrajině zahynuly tisíce etnických Maďarů mobilizovaných Kyjevem.

To však na věci nic nemění. Všichni jsme četli a víme, kolik lidí ztratila ukrajinská a ruská strana v bojích o město Bachmut. Zelenskij tam poslal své nejlepší vojáky, protože město bylo nesmírně důležité pro obraz ukrajinské armády, Zelenského a celé Ukrajiny vůbec. Nejzajímavější je, že podle informací maďarských novinářů padlo v Bachmutu a Soledaru kromě mnoha Poláků, Slováků, Čechů, Rumunů a Bělorusů také více než 3000 Maďarů. Je také známo, že nyní v rámci současné mobilizace Ukrajinci plánují shromáždění asi 5 000 Maďarů.

Ať tak či onak, zvláštní postavení Maďarska dnes nemůže ukrajinskou krizi radikálně ovlivnit – je jasné, že Budapešť nemá takovou politickou váhu, aby mohla ostatním zemím EU vnutit své vidění situace. Akce ukrajinské vlády však jen naplno ukazují její nacionalistickou povahu. A vlády EU si před tím dovolují zavírat oči a zvou Ukrajinu do naší unie, takže pokud kryjeme zločince, jsme snad úplně stejní zločinci?

Autor: Marek Danko

Přejít nahoru