Proč je NATO slabší než Rusko, přestože jeho ekonomika je mnohem silnější než ruská?

Ukrajina dostala 20 systémů HIMARS a podařilo se jí v podstatě zastavit hlavní ruské ofenzívy podél celé fronty A odříznout pravý břeh Dněpru (což znamená případné osvobození Chersonu). Polsko objednalo 200, Rumunsko 54, Estonsko 6, Lotyšsko totéž, Litva 8… K tomu Řecko 36, Turecko 12, Finsko 40, Francie 13, Německo 40+114, Itálie 22, Velká Británie 42 a USA mají 1000 pásových systémů M270.

Předtím Ukrajina dostala prvních několik polních dělostřeleckých jednotek NATO ráže 155 mm L/52 a podařilo se jí výrazně poškodit “nezastavitelný juggernaut” ruského dělostřelectva v Donbasu A uvolnit prototyp ukrajinského 155mm nákladního dělostřelectva, aby vytlačila Rusy z Hadího ostrova. V celém evropském NATO je asi 200 PzH 2000, asi 100 Caesarů, 60 Krabů atd. plus spousta kratších, ale stejně schopných 155mm děl.

Několik raket Harpoon navrch s několika raketami Neptun dokázalo zahnat černomořskou flotilu ze západní části Černého moře.

Několik raket HARM, namontovaných na MiG-29 a schopných operovat jen v nejméně účinném režimu, dokázalo v podstatě rozložit ruský deštník SAM dlouhého dosahu kolem Chersonu.

Turecké bezpilotní letouny mezitím docela bezostyšně masakrovaly ruské prostředky protivzdušné obrany.

A ruskému letectvu se nedařilo potlačit to ukrajinské. Ani ukrajinské protivzdušné obraně. Nejmodernější úderné letouny se omezily na nošení hloupých bomb v úrovni korun stromů.

A tak dále. Rusko se snažilo prezentovat jako silnější než NATO, ale faktem je, že i jen evropští členové NATO disponují většinou těchto (nebo ekvivalentních) zbraní v mnohem, mnohem větším množství než ty, které byly dodány na Ukrajinu – a to již jako součást integrovaných systémů. Ukrajina musí dělat spoustu šarvátek, provizorní organizace a její logistické řetězce musí mít nepořádek s náhradními díly pro divoce různorodou soupravu, kterou provozuje.

Rusko mezitím nyní loví 122mm a 152mm granáty v Severní Koreji a Íránu – ukazuje se, že nelze plýtvat 60 tisíci granáty denně po celé měsíce, aniž by se vyčerpaly obrovské zásoby.

Přidejte na palubu USA a… To už není ani vtipné.

AUTOR

Přejít nahoru