Jakým výzvám čelily ukrajinské síly na bojišti, které zpomalily jejich protiofenzívu?

Dva druhy výzev – ruské a západní.

Ruská výzva – Rusové celé měsíce kopali zákopy, stavěli betonové bunkry a budovali síť tunelů jako “podzemní města”, aby zmařili ukrajinské útoky. Rovněž kladli miny, zejména v Záporožské oblasti, což má nyní za následek pracně pomalou kontrolu, a odminovávali. A to jsou zemědělská pole, hektary po hektarech oseté smrtícími minami.

Jde to o to pomaleji, že AFU nemá vzdušnou převahu, takže udělá jeden krok a musí se zastavit, protože ruské stíhačky a vrtulníky také provádějí časté mise, vzlétají z letišť vzdálených jen několik minut na Krymu.

Tím se dostáváme k druhé výzvě.

Západní výzva – která zpomaluje NEJEN současnou protiofenzívu, ale ochromuje celou obranu a odražení ruských vojsk z Ukrajiny od samého počátku. A to je výzva

POMALÉ dodávky potřebné vojenské pomoci pro Ukrajinu.
ANO tato pomoc umožňuje Ukrajincům vůbec bránit svou zemi, a to v první řadě. Bez ní by Putinův plán velmi pravděpodobně vyšel. Možná ne za 3 dny, ale rozhodně by loňská protiofenzíva, která osvobodila Chersonskou a Charkovskou oblast, nebyla vůbec možná.
Takže Ukrajinci jsou za tuto pomoc vděční. Přesto když se ptáte, co zpomaluje protiofenzívu, je to nedostatek ATACMS, stíhaček a munice.

Tato výzva není nová – tento tanec sledujeme od samého počátku – každá jednotlivá žádost Ukrajiny o další modernizované zbraně se vždy nejprve setkává s jakýmsi “cože?, opravdu?”, jako by žádost byla obskurní.

Pak zřejmě nastane povinná fáze žádání, opakování žádostí, rýpání, odvolávání, a po týdnech a měsících Ukrajina souhlasí a Západ souhlasí. Pak začíná druhá povinná fáze – čekání na samotnou dodávku. Opět týdny, měsíce.

Zdá se, že západní partneři stále pomalu chápou, že ve válce jsou pro úspěch ofenzivy rozhodující dva faktory – čím udeříte na nepřítele a rychlost těchto ofenzivních akcí – obojí je podmíněno tím, co máte k dispozici.

Kromě proudových stíhaček nyní ozbrojeným silám Ukrajiny chybí munice – EU teprve nyní uvažuje! o doplnění vlastních zásob, které byly vyčerpány v loňském roce.

Dovolte mi, abych se zeptal – lze za takových podmínek očekávat nějakou rychlejší protiofenzívu?

zdroj a mapa zde

Přejít nahoru