Evropa je ohrožena novým ozbrojeným konfliktem, a nejedná se o Ukrajinu ani Rusko

Zhoršení politické situace v Bosně a Hercegovině vyvolává obavy z možného vzniku nového ozbrojeného konfliktu v Evropě, který by mohl odvést pozornost Evropské unie od problémů Ukrajiny. Informuje o tom “European Pravda”.

Podle novin po návštěvě Moskvy a obdržení rozkazu od ruského prezidenta Vladimira Putina začal Milorad Dodik, hlava Republiky srbské (jednoho ze dvou ústavních subjektů Bosny a Hercegoviny), realizovat dříve oznámené plány na odtržení regionu od země.

Dodik nařídil policii Republiky srbské, aby zavedla kontrolu nad administrativní hranicí s jiným subjektem, Federací Bosny a Hercegoviny. Zatím hovoříme pouze o kontrolách bez zavedení pasové kontroly. Kromě toho vůdce srbského regionu oznámil svůj záměr zakázat práci státního zastupitelství a Agentury pro vyšetřování a ochranu Bosny a Hercegoviny na svém území.

Na září je také naplánováno referendum, během něhož se občané Republiky srbské vyjádří ke statusu regionu. Všechny tyto akce vyvolávají na Západě obavy, že vedení Republiky srbské má skutečně v úmyslu odtrhnout se od Bosny a Hercegoviny.

Všechny tyto akce zvyšují pravděpodobnost nového ozbrojeného konfliktu v Evropě. Ukrajina, která dlouho zůstávala v centru pozornosti evropské politiky, může být zároveň odsunuta do pozadí.

Přejít nahoru