Proč někoho komáři koušou více a jiného méně?

Komáři pro vyprodukování životaschopných vajíček potřebují hodně proteinu. A právě krev je pro komáry ideálním zdrojem bílkovin. Aby se člověk nestal dárcem těchto bílkovin, tak by si měl dávat pozor na několik věcí.

Pomalu dýchat, mít stálou teplotu a prudce se nehýbat
Jedním z prvních signálů, podle kterého komáři poznají svého dárce krve, je způsob dýchání. Lidé, kteří se moc zadýchávají a produkují tak více oxidu uhličitého, se stávají pro komáry prvním terčem útoku. Komáři totiž oxid uhličitý cítí díky speciálnímu orgánu v sosáku, a to až na vzdálenost deseti metrů.

Být trénovaný a umět správně dýchat i v případě větší aktivity může pomoci nejen před komáry. Správné dýchání šetří totiž naše tělo, pomáhá se správným trávením či ulevuje od bolestí. Větší aktivita a především prudké pohyby mohou být pro komáry dalším signálem, že je nablízku potrava.

Komár totiž efektivně nachází svou oběť podle tepla, které při pohybu vyzařuje. S aktivitou se tělo nejen zahřívá, ale i vylučuje pot s látkami, které bohužel komárům voní. Pot nás sice přirozeně ochlazuje, ale pokud bude obsahovat specifické látky, tak si na nás komáři pochutnají.

Kyselina mléčná, močová a amoniak jako parfémy pro komáry
Lidské tělo přirozeně s potem vylučuje spoustu látek, které komáry lákají. Jejich produkce se z velké části odvíjí od naší genetické předurčenosti, ale taky od našeho životního stylu.

Jedná se především o kyselinu mléčnou, močovou a amoniak. Vhodná strava, dostatečný pitný režim adoplňky stravy nám mohou pomoci snížit množství těchto kyselin v těle. Je tedy nesporné, že přes svou kůži komárům vysíláme chemické signály k útoku.

Nejde však jen o pach a složení našeho potu, ale i o pach, který je důsledkem bakterií na naší kůži. Pokud je naše tělo poseto stejnými bakteriemi, tak budeme pro komáry více přitažliví. Antibakteriální mýdlo může pomoci snížit množství těchto bakterií. Nezapomeňte ale, že s každým takovýmto umytím neničíte jen nepříznivé bakterie, ale i ty dobré a kůži vysušujete.

Zavonět komárům můžeme i vypitím něčeho s obsahem alkoholu. Tělo při jeho odbourávání totiž zvýší svou tělesnou teplotu.

Komáři nedokáží rozeznat kvalitu krve
Z výše uvedených faktů vyplývá, že mnoho vnějších faktorů může ovlivnit, zda nás komáři budou obtěžovat či nikoliv. Primárně to tedy není o skupině naší krve, jak se mnoho lidí domnívá. S touto skutečností přišel molekulární biolog L. J. Zwiebel z americké Vanderbiltovy univerzity. Tvrdí, že komáří nedokáží rozeznat kvalitu krve. Komáři si podle něj vyhlídnou především lidi, kteří tráví hodně času venku, pracují tam a více se potí.

Existuje však tvrzení, že komáři spíše pokoušou lidi s krevní skupinou 0 než ty, co mají krevní skupinu A. Lidem s krevní skupinou 0 podle teorie krevních skupin prospívá intenzivní fyzické cvičení a bílkoviny. A to může být v důsledku tím pravým lákadlem a důvodem, proč si je komáři spíše vyhlídnou.

Jednoduchá opatření pro každého, které komáři nemusí
Komáři si nevšimnou toho, kdo bude splývat s okolím. Vybírejte si tedy do míst, kde je zvýšený výskyt komárů, vhodně barevné oblečení. Především se vyhýbejte křiklavým barvám a barvám v odstínech červené, modré či černé.

Když už jsme u oblečení, tak nosit dlouhé rukávy a nohavice může být další způsob, jak se ochránit. Dalším opatřením může být omezení pobytu venku za úsvitu a soumraku. V tuto dobu jsou totiž komáři nejaktivnější.

Komáři si vyhlídnout spíše starší lidi, těhotné ženy, lidi objemnější či po namáhavé aktivitě. Je to proto, že se u nich sejde více faktorů, díky kterým budou pro komáry viditelnější. Umět komáry zmást pomocí přírodního repelentu může toto riziko účinně snížit.

Takovým vhodným repelentem se může stát preparát, který obsahuje přirozeně ochlazující látky jako je například menthol. Vhodné esenciální oleje mohou taktéž skvěle fungovat jako přírodní repelent. Klasicky se jedná o olej levandulový, hřebíčkový či citronelu, která je skvělá i jako repelent pro zvířecí mazlíčky.

(energiezivota.com, foto: Pixabay)

Přejít nahoru