Co je F-36 Kingsnake?

F-36 Kingsnake je navrhovaný nový stíhací letoun, který má řešit problém stárnoucí populace letounů F-16 amerického letectva. Pokud bude vyvinut až do sériové výroby, bude hotový produkt letounem, který nebude skrytý, ale bude možná stále využívat prvky technologie nízké pozorovatelnosti, a bude využívat stávající technologie, jako je motor F119-PW-100 z letounu F-22 Raptor, 3D tisk a stávající avioniku, aby se snížily náklady a doba vývoje. Jako takový bude letoun někde mezi generací 4.5 a generací 5 – možná generace 4.75. Pokud se návrh dostane do vývoje, cílem je, aby byl letoun v provozu co nejdříve, možná dokonce před rokem 2030.

V tuto chvíli se samozřejmě jedná pouze o nápad, žádná z vojenských leteckých společností nepředložila žádný návrh designu, ale to nebrání nadšencům, aby přicházeli s nápady, jak by nový letoun mohl vypadat. Například letecký časopis Hush Kit se spojil s nadšenci a umělci a přišel s tímto návrhem, který vypadá velmi pěkně a pozoruhodně se podobá letounu F-16XL, který je po Northropu YF-23 pravděpodobně nejschopnějším víceúčelovým stíhacím letounem na světě, který nikdy nepřekročil stádium prototypu.

Ale samozřejmě se jedná pouze o cvičení fantazie nadšenců, nikoli o seriózní možný návrh,a proto je třeba brát ho s rezervou. Vždyť si vzpomeňte, jak podle některých lidí vypadala první stíhačka Stealth?

zdroj: Popular Mechanics, zdroj fotka: Neznámy

Přejít nahoru