Co téměř nikdo neví o letounu B-52 Stratofortress?

B-52 je legendární bombardér, který je ve službě od roku 1955 a očekává se, že bude létat ještě dlouho. B-52 má osm motorů, čtyři na každém křídle, které mu dodávají tah a výkon. B-52 může nést jadernou nebo přesně naváděnou konvenční munici s možností přesné navigace po celém světě.

B-52 je pozoruhodný technický a konstrukční počin a mezi leteckými nadšenci a cestovateli má věrné fanoušky. Existují však některá fakta a tajemství o B-52, která nejsou všeobecně známá ani zveřejněná. Zde jsou některé z nich:

B-52 byl původně navržen tak, aby mohl nést šest jaderných bomb, každou o hmotnosti 10 000 liber, ve vnitřní pumovnici. Vývoj menších a lehčích jaderných zbraní však umožnil, aby B-52 nesl více bomb externě na pylonech pod křídly. Maximální počet jaderných pum, které mohl B-52 nést, byl 24, každá o hmotnosti 1 100 liber.

B-52 má jedinečnou vlastnost zvanou mokré křídlo, což znamená, že celá konstrukce křídla slouží jako palivová nádrž. Díky tomu má B-52 obrovskou palivovou kapacitu, která činí přibližně 300 000 liber, což mu umožňuje létat na dlouhé vzdálenosti bez nutnosti doplňování paliva. To však také činí B-52 zranitelným vůči požáru a výbuchu, pokud je křídlo poškozeno nebo proraženo.

  • The B-52 has a special escape system for the crew in case of an emergency. The pilot and co-pilot have ejection seats that can be activated by pulling a handle between their legs. The other four crew members have a capsule that can be ejected from the lower rear of the fuselage by pulling a ring above their heads. The capsule has parachutes, survival kits, and flotation devices.

 

  • The B-52 has a secret compartment behind the cockpit that can be used for various purposes. The compartment is accessible by a ladder from the lower deck and has a hatch that can be opened from the inside or outside. The compartment can accommodate two people and has a toilet, a sink, a bed, and a window.

zdroj

Přejít nahoru