Všichni lidé na světě dostanou čip!

Stále více firem nabízí svým zaměstnancům možnost implantace čipu do pravé ruky. Nelze popřít, že to má řadu skutečných či zdánlivých výhod, jelikož zařízení může nahradit bankovní karty a osobní doklady. V práci lze s pomocí čipu zase otevírat dveře, hned se přihlásit do počítače, obsluhovat různá zařízení atp. Stačí jen přiložit ruku s čipem ke čtečce.

Na druhou stranu to dává korporacím a nejrůznějším státním institucím příležitost k omezování svobody jednotlivců. Budeme neustále sledováni jako potenciální zločinci. Vláda nás bude moct v každém okamžiku „vyřadit“ ze systému, což ve světě, kde nebudou fyzické peníze, v podstatě znamená, že v případě naší „neposlušnosti“ nám bude znemožněno cokoliv koupit a provádět jakékoliv transakce.

Noelle Chesleyová, profesorka sociologie z Univerzity Wisconsin-Milwaukee tvrdí, že všichni lidé na světě budou očipováni, což jen otázkou času. Nedojde k tomu hned, ale pravděpodobně v nadcházejících desetiletích. Průtahy vyplývají z toho, že mnoho lidí má stále k této technologii výhrady.

Doba se ale mění. V budoucnosti mohou začít pracoviště, obchody, banky nebo úřady začít vyžadovat čipování. Dnes je dobrovolné, ale stále více lidí ho bezmyšlenkovitě využívá, protože to považují za moderní.

(freeglobe.cz, foto: Shutterstock, zdroj)

Přejít nahoru