Historie portského vína, fascinující dobrodružství plné intrik i kompromisů

Historie portského vína, neboli „porto“, je příběhem plným dobrodružství, obchodních intrik a kulturní výměny, který začíná v malebném údolí řeky Douro v severním Portugalsku. Tento region, známý svou strmou krajinou a unikátním klimatem, se stal domovem jednoho z nejslavnějších vín na světě.

Portské víno, jak jej známe dnes, začalo psát svou historii v 17. století, kdy angličtí obchodníci hledali alternativy k francouzskému vínu kvůli válečným konfliktům mezi Anglií a Francií. Portugalci již po staletí vyráběli víno, ale teprve angličtí obchodníci objevili kouzlo fortifikace – procesu, při kterém se do vína přidává destilát (nejčastěji vinný destilát) během fermentace. Tato metoda nejen prodlužovala trvanlivost vína, což bylo zásadní pro dlouhé námořní cesty, ale také vytvářela bohatší a sladší chuť, kterou si Angličané oblíbili.

Podle legendy začala fortifikace portského vína náhodou, když dva bratři z Liverpoolu navštívili klášter v Lamegu v roce 1678. Tamní mnich jim ukázal víno, do kterého přidal brandy, a bratři byli tak nadšeni, že jej začali dovážet do Anglie. Přestože je tato historka romantická, skutečná historie portského vína je spíše výsledkem obchodní potřeby a pragmatismu.

Portugalsko a Anglie uzavřely v roce 1703 Methuenovu smlouvu, která snížila cla na portugalské víno dovážené do Anglie. To vedlo k explozi exportu portského vína. Britští obchodníci začali zakládat vinařství přímo v Portugalsku a někteří z nich se stali zakladateli dodnes slavně známých značek, jako jsou Taylor’s, Croft a Graham’s.

Údolí řeky Douro je klíčem k jedinečnosti portského vína. Tento region je  jednou z nejstarších vinařských oblastí na světě, který byl vyhlášen chráněnou oblastí už v roce 1756. Terasovité vinice, extrémní teplotní rozdíly mezi dnem a nocí a specifická půda poskytují ideální podmínky pro pěstování hroznů. Nejčastěji používané odrůdy pro výrobu portského vína jsou Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz (známá také jako Tempranillo ve Španělsku), Tinta Barroca a Tinto Cão.

Jak se liší jednotlivá portská?

Existuje několik druhů portského vína, které se liší především délkou zrání a způsobem skladování. Ruby port je mladé víno, které zraje krátce v nerezových nebo betonových tancích, aby si zachovalo svou svěžest a ovocnost. Tawny port zraje déle v dřevěných sudech, což mu dodává hladší a komplexnější chuť s tóny sušeného ovoce a ořechů. Vintage port, který je považován za krále portských vín, pochází z nejlepších ročníků a zraje několik let v lahvi, než dosáhne své plné elegance.

TIP: Skvělá vína k 60. narozeninám najdete na Wineme.cz

Portské víno se stalo ikonou nejen portugalské kultury, ale i světového vinařství. Jeho produkce je pečlivě regulována Institutem portského vína (Instituto dos Vinhos do Douro e Porto), který zajišťuje, že každý krok od pěstování hroznů po zrání vína splňuje přísné standardy kvality.

Pro milovníky vína není návštěva Portugalska úplná bez výletu do údolí Douro a ochutnávky portského vína přímo v jeho rodišti. Mnohé vinařské domy nabízejí prohlídky svých sklepů a ochutnávky, kde návštěvníci mohou objevit kouzlo a bohatou historii tohoto výjimečného nápoje.

Časté otázky a odpovědi k portskému vínu

Co je to portské víno?
Portské víno je fortifikované víno vyráběné v údolí řeky Douro v Portugalsku, které je známé svou sladší chutí a vyšším obsahem alkoholu.

Jaký je rozdíl mezi Ruby a Tawny portským vínem?
Ruby port zraje krátce v nerezových nebo betonových tancích, aby si zachovalo svou svěžest a ovocnost, zatímco Tawny port zraje déle v dřevěných sudech, což mu dodává hladší a komplexnější chuť.

Jak vznikla metoda fortifikace vína?
Metoda fortifikace vznikla v 17. století, kdy angličtí obchodníci začali do portugalského vína přidávat vinný destilát během fermentace, aby prodloužili jeho trvanlivost pro námořní přepravu.

Které odrůdy hroznů se nejčastěji používají pro výrobu portského vína?
Mezi nejčastěji používané odrůdy patří Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Barroca a Tinto Cão.

Jaká je role Institutu portského vína?
Institut portského vína (Instituto dos Vinhos do Douro e Porto) reguluje produkci portského vína, aby zajistil, že každý krok od pěstování hroznů po zrání vína splňuje přísné standardy kvality.

Proč je údolí řeky Douro ideální pro pěstování hroznů?
Údolí řeky Douro má terasovité vinice, extrémní teplotní rozdíly mezi dnem a nocí a specifickou půdu, které poskytují ideální podmínky pro pěstování hroznů.

Co je to Methuenova smlouva?
Methuenova smlouva byla uzavřena mezi Portugalskem a Anglií v roce 1703 a snížila cla na portugalské víno dovážené do Anglie, což vedlo k nárůstu exportu portského vína.

Přejít nahoru