Bolí vás hlava? Na vině může být stres

Když se jede kolotoč
Určitě to každý v životě někdy zažil. Období těžkého psychického i mentálního vyčerpání. Člověk přijde unavený z práce domů, musí řešit děti i partnera, udělat práce okolo i uvnitř domácnosti. Přijde čas večera a dotyčný si uvědomí, že vlastně za celý den neměl čas na sebe, a tak místo spánku otevře notebook a dopřává si trochu zábavy, k tomu během dne vypije 2 až 5 šálků káv.

Mozek musí odpočívat
Spánkový deficit a vysoká hladina stresu způsobuje vytížení naši nervové soustavy i mozku, a jelikož během práce mozkových buněk se mezibuněčný prostor zanáší toxiny, produkovanými neurony při jejich práci (zcela přirozený proces), tak jejich zadržování vede k pocitům ospalosti. Při dlouhodobém spánkovém deficitu nebo silnému mentálnímu vytížení, tak vznikají bolesti hlavy lokalizované v oblasti našich spánků.

Příčiny, na kterých bychom měli zapracovat:

vysoká hladina stresu
nedostatek spánku
vysoká konzumace kofeinu a nepřírodních stimulantů
nedostatečný příjem tekutin (každý by měl vypít denně 2 – 3 l čisté vody)
silné mentální zatížení a vysoké nároky na koncentraci
vysoká konzumace masa i nezdravých tuků
nedostatečná konzumace živých potravin (zelenina, ovoce, ořechy)
Léčba spočívá ve změně životního stylu. V některých případech je nutné od základu změnit náš život. Najít si lepší a méně stresující zaměstnání, přestat pít kávu a dopřát si pravidelný a dostatečně dlouhý spánek. Odborníci také doporučují do procesu léčby zařadit pravidelná cvičení, která pomůžou snížit hladinu kortizolu i navýšit hladinu testosteronu a naučit se různé relaxační dechové praktiky nebo rovnou provádět meditaci.

Avšak vzdání se kofeinu i zaměstnání, nebo odhodlaní začít s cvičením a meditací někdy vyžaduje mnoho vůle. Bavíme se tady o podstatných životních změnách, takže opravdu sranda bokem. Pro úspěšnou léčbu je v některých případech nutná pomoc z druhé strany ve formě naturálních suplementů.

Bylinky a potraviny zlepšující mozkovou činnost, paměť i detoxikaci.

Mnohem snáze se nám bude vzdávat kávy, když ji nahradíme za brahmi nebo guaranu, což jsou produkty mající při dlouhodobém užívání mnohem větší efekt skoro s naprosto nulovým negativním dopadem či tvorbou závislosti. Chuchuhuasi je další přírodní produkt podporující mozkovou činnost i nervovou soustavu.

Kurkuma zase pomůže při odbourávání nahromaděného plaku v mozku a v prevenci vůči zánětům nervové soustavy. Zázvor je pomocník při vylučování volných radikálů, které náš mozek mohou poškozovat. Hloh obecný se často užívá pro podporu mozkové funkce i snížení hladiny stresu a řimbabu můžeme použít jako bojovníka proti depresi.

Závěrem
Jestli někoho z nás trápí bolesti hlavy a migrény, tak by se měl určitě zamyslet nad svou dosavadní životní situací a podniknout kroky ke změně životního stylu. Určitě silně doporučujeme nahradit některé léky a stimulanty lepšími přírodními produkty a vyhnout se tak negativním vlivům i kontradikcím. Užívání výše zmíněných produktů doporučujeme úplně každému, protože kromě toho, že nám pomohou vyléčit bolest hlavy, tak silně podporují organismus i v jiných oblastech.

Avšak pokud změníte jídelníček, životní styl, práci a začnete cvičit, máte dostatečný spánek, užíváte přírodní suplementy, ale bolesti hlavy stále přetrvávají, tak je na místě navštívit moderní zdravotnická zařízení.

(energiezivota.com, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru