O mrtvém koni, antiglobální baťovské filozofii a unifikované armádě bezpohlavních otroků

A dodávají, že vznikne masa nezaměstnatelných a frustrovaných lidí, což podle mnohých povede k návratu komunismu – či jak uvedl šéf britské centrální banky, k myšlenkám Karla Marxe. Kupodivu se, byť nechtěně, nemýlí. Rozhodně ale nehrozí návrat normalizačního socialismu, jaký jsme zažili my v Československé socialistické republice. Podívejte se na video, co jsem řekl přítomných ekonomům, sociologům, politologům a dalším hostům.

Světový trend, který je za dveřmi, je opak centralismu, který praktikovali a rozšiřovali po staletí Habsburkové, nacisté a následně komunisté, a dnes se tvrdě centralizovat snaží naši bruselští socialisté. Centralizace a globalizace je u konce s dechem. Nové technologie, ale také nové nákupní strategie vyhubí mezičlánky mezi výrobcem a uživatelem. Tzn., že lidé si např. nakoupí přes internet a nepotřebují prodavače.

Nejcitovanější český ekonom Milan Zelený o tom v posledních letech hodně píše a snaží se na to naše firmy připravit. Upozorňuje na to, že: “Ten, kdo konzumuje, bude komunikovat přímo s výrobcem, ať už si bude chtít obstarat jídlo, ledničku, nebo letenku. Zmizí globální firmy, jelikož se přestane převážet zboží z jednoho konce světa na druhý. Objeví se města nebo regiony, které levně vyprodukují většinu věcí potřebných k běžnému životu. Lokální vertikální farma dodá potraviny až do domu, třeba i návod na výrobu ledničky dostanete po internetu a necháte si ji na 3D tiskárně vytisknout. I auto se tak dá vyrobit. Dnešní běžné auto má až čtyřicet tisíc součástek, zatímco elektromobil — má dva tři moduly, lze ho tedy vytisknout mnohem snadněji. Číňané už 3D tisknou i obytné domy“.

Stejně tak by se měla decentralizovat energetika, tedy na maximum zdrojů na lokální místní úrovni. Ideál je, aby každý dům, případně obec, nebo město, či fabrika, byly energeticky soběstačné. Technologie na to máme a chybí nám jediné – vědomí, že to jde a jde to lehce.

Stát, politici i lobbisté a centralistické firmy nás totiž přesvědčují, že ekonomiku a celý náš život spasí centrální normy, centrální zdroje. Nebudou asi zmiňovat, jak jsme se stali ekonomickou kolonií západní Evropy s lacinou silou, kdy naše levná práce vydělává na trojnásobné důchody Němcům, nebo Francouzům. Cesta k normálu je začít se učit po všech směrech soběstačnosti. To, co je na místní úrovni.

Málokdo ví, že první skutečně globální firmou světa zastoupenou na všech obydlených kontinentech, byla česká firma Baťa. Pro mnohé to bude důkaz prospěšnosti globalizace, ale opak je pravdou. Baťovská filozofie byla přísně antiglobální. Ony boty globálně nevyváželi pouhé boty, ale vyváželi komplexní výrobní prostředky (tzv. průmyslová města) pro lokální výrobu všude po světě. Exportovali přes třicet „malých na maximu soběstačných Zlínů“.
K myšlence soběstačnosti je přivedla ekonomická krize během války. Najednou nebylo nic, peníze, jídlo, kůže a Baťové řešili dilema, zda propouštět a zavírat provozy, nebo něco vymyslet.

To co vymysleli, bylo geniální, jednoduché a účinné. Se zaměstnanci se dohodli, že práci zaplatí jídlem, nebo zbožím a současně se Baťové vrhli na zabezpečení soběstačnosti – od elektráren až po vlastní chov prasat, porážku a výrobu potravin. Zjistili, že malé soběstačné celky jsou ostrůvky jistoty právě pro okamžiky největších krizí, ale jsou výnosné i v čase prosperity.

A právě dnes je budování soběstačných lokálních celků aktuální a je dokonce perspektivní pro vývoz. Představte si města v Sýrii, ale i v Iráku a v celé Africe, kam bychom mohli vyvážet kompletní řešení. Od výroby elektrické energie, přes zpracování vody, až po zajištění potravinové soběstačnosti. A najednou tu máme i podpůrný lék na migrační krizi, protože z místa, kde se lidem dobře daří, lidé neprchají.

Profesor Milan Zelený pravidelně hovoří o mrtvém koni, kterého evropští politici bičují, ale který se už nikdy nezvedne. Ano, problém je v tom, že tak jako naši generálové, tak i politici, se vždy připravují na minulou válku. A obecně jsou slyšet hlasy, které varují, že změny vyvolají volání po extrémismu a ohrozí demokracii.

S tím musím souhlasit, jelikož bruselské evropské elity vidí řešení v jediném – v utahování šroubů, v byrokratizaci, v omezování svobody slova i svobody podnikat a žít podle svého. Pomalu ale každodenně zmenšují naše svobody, naši suverenitu ekonomickou i politickou, a ubírají i demokracii.

To je hloupá a extrémistická cesta do pekla znormalizované unifikované armády, bezprávních bezpohlavních otroků bez víry a národnosti.

Naše odpověď na takové cíle musí být pravý opak. Více svobody a demokracie v Evropě suverénních národů, které tvoří sebevědomé ženy a muži.

Napsal Tomio Okamura

(eportal.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru