Poslední dva nelegální pařížké tábory migrantů jsou už minulostí

Jedno se nacházelo  u kanálu Saint-Martin, kde přebývalo kolem 550 lidí, druhé u Porte de la Chapelle se 450 obyvateli.  Celkem z nich odešlo asi tisíc lidí. Autobusy je rozvezly do různých ubytovacích středisek. Operace se podle tisku obešla bez incidentů. Největší obdobný tábor Millénaire, kde přebývalo na tisíc lidí, byl evakuován už minulou středu.Napětí ale i dnes bylo znatelné, neboť o žádosti o azyl většiny migrantů z táborů budou na základě současných pravidel EU rozhodovat jiné evropské země, napsal server France24.com. Francouzská metropole čelí přívalu migrantů poslední tři roky, dnešní evakuace nelegálních příbytků je už 36. v pořadí.

Ještě minulý týden byl evakuován vůbec největší tábor Millénaire u Porte de la Villette. Tisícovka lidí z něj byla převezena do přijímacích středisek. Situace imigrantů v provizorních táborech vyvolávala v Paříži obavy zejména kvůli neudržitelným hygienickým podmínkám, jež v nich panovaly.

Otázka migrantů je už několik týdnů příčinou sporu mezi vládou a pařížskou starostkou Anne Hidalgovou. Vláda tvrdí, že problém má řešit radnice, Hidalgová po změnu vyzývala, aby tábory nechala vyklidit vláda a plnila si své povinnosti při přijímání uprchlíků.

(SCa, www.ceskoaktaulne.cz, foto: AP)

Přejít nahoru